DE NIEUWSTE FITNESS-RAGE UIT DE VERENIGDE STATEN; Steppen is vet verbranden alsof je hardloopt

In de strijd om een fit, en vooral strak gelijnd lichaam is een nieuw wapen voorhanden. De step. Geen autoped, maar een sportbankje dat gebruikt wordt in de aerobics-les en afkomstig is uit de fitnesscultuur aan de andere kant van de oceaan.

Dat wil zeggen, in een zorgvuldig opgezette en miljoenen dollars kostende promotiecampagne door onder andere Reebok in Europa op de markt gebracht. Veel stelt de step niet voor: een kunststof opstapje dat op drie hoogte-niveaus instelbaar is. In de Verenigde Staten zijn er miljoenen van verkocht. Op aanwijzingen van Jane Fonda en Cher stept zo'n beetje iedereen zich in het zweet. Want zweten doe je. Cathy Desaunois, promotor van de Reebok Step in Nederland praat met een ware zendingsdrang over dè aerobic-rage van de jaren negentig. “Steppen, dat is energie verbruiken - lees vet verbranden - alsof je hardloopt, terwijl de belasting op enkels en knieën niet groter is dan bij wandelen,” begint ze. “Daardoor heb je nauwelijks last van blessures.” Op ritmische muziek maak je eenvoudige, bijna militair aandoende choreografische bewegingen, terwijl je voortdurend van het sportbankje op- en afstapt.

Omdat je iedere keer je voet op de (tot 25 of 30 cm hoogte verstelbare) verhoging plaatst, gebruik je grote spieren in dijbenen en billen, waar je bij de gewone aerobics vooral de kleine kuitspieren gebruikt. Resultaat; hoge energieverbranding en een forse stijging van de zuurstofopname. “Step is worldwide,” jubelt Desaunois. “Tot in Moskou geven door Reebok opgeleide stepinstructeurs trainingen, die overal dezelfde, wetenschappelijk geteste, combinaties van oefeningen presenteren.” In Nederland wordt tot nu toe vooral gestept in de fitnesszaal. Sinds de introductie een half jaar geleden verkochten de verschillende step-fabrikanten bijna tienduizend sportbankjes. “Maar ik verwacht dat iedere Nederlander straks een step in huis heeft,” zegt Hayte Haakma, importeur van "The Step'. De kleinste, voor zijn doel nogal stugge plastic step die hij verkoopt kost in de winkel 199 gulden. Dan lijkt de thuis-step van Reebok met 220 gulden inclusief de videotape meer waar voor zijn geld te bieden. Bij de Reebok filosofie horen ook speciale step-schoenen. “Met flexible voorvoet en een uitgesneden hiel. Anders krijg je kramp in je tenen en last van je achillespees,” aldus Cathy Desaunois. En de step-outfit is pas ècht compleet met extra-absorberende, weinig verhullende kleding. Vanwege de buitensporige transpiratie.

    • Edith Schoots