De Hiswa: tempel van de watersport

Hiswa 93. 27 febr t/m 7 mrt. Rai, Europaplein, Amsterdam. Inl 020-5491212. Hiswa 93. 27 febr t/m 7 mrt. Rai, Europaplein, Amsterdam. Inl 020-5491212.

Het is bepaald niet de goedkoopste sport en ze kent veel complicaties, gevaren en ontberingen. De ware beoefenaars zijn dan ook in de regel fanatici. Het gehele jaar lopen ze verdwaasd rond, ongedurig en bot uitvallend naar hen die onbegrip tonen. Buiten het seizoen zijn hun medesporters de grootste vrienden, in de zes of zeven maanden dat ze zich kunnen uitleven gunnen ze "de ander' het licht niet in de ogen, noodsituaties daargelaten. Familieleden en vrienden die meegaan als "bemanning' krijgen er bij het minste geringste ongenadig van langs, scheldpartijen zijn niet van de lucht. En immer wordt er afgunstig gekeken naar andermans bezit. Want het moet altijd groter, zwaarder, beter uitgerust. De jaarlijkse gang naar de beurs van botenbouwers en fabrikanten van scheepsmotoren, rolreefsystemen, dieptemeters, achterstagspanners, lieren, radarsystemen, twee-componentenlakken en duizend andere meer of minder belangrijke aspecten van het botenbezit, is dan ook een "must' voor verreweg de meeste watersporters. Een dag of tien is de Rai in Amsterdam een "tempel', waar men zich kan vergapen aan weer langere schepen, die nog veel luxueuzer zijn ingericht dan vorig jaar met een nog betere uitrusting.

De brutaalsten wagen het er op en betreden voorzichtig de gloednieuwe teakdekken. Gewillige verkopers informeren uitvoerig over de verhoogde stabiliteit, de toegenomen snelheid, de betere afwerking. Niet zelden staat een gelukkige dromer aan het roer de verten af te turen, naar verre wateren en vreemde landen. Het geroezemoes wordt een ruisende boeggolf, de opening naar de volgende hal de veilige haven. De bittere werkelijkheid vormen de prijzen: 200 duizend gulden voor een 34-voeter, 400 duizend voor een 39-voeter, 700 duizend voor een 42-voeter. De scheepsmakelaars met een rijk aanbod aan tweede-, derde-, vierde- en vijfdehands schepen zijn daarna dan ook meestal het volgende bezoekadres. Zit daar niets bij of is ook dat te duur, dan volgt de lange slenterpartij langs de zeilmakers, de boekenstalletjes, de kleine boten, de buitenboordmotoren en de douane om weer eens te vragen hoe dat nou ook alweer zit met de BTW. De "zeilers' lopen lachend langs de motorboten en vermaken zich over deze "strijkijzers', de "motorboters' draaien hun rug naar de zeilboten "met al die touwtjes'. En aan het eind weet niemand meer waarom nou eigenlijk die Rai moest worden bezocht en die enorme stapel folders werd meegetorst. Hoewel...de lente nadert, het weer wordt beter...het seizoen begint weer.

    • Zeger Luyendijk