Cijfers Olie stellen Damrak niet teleur

AMSTERDAM, 25 FEBR. Op de Amsterdamse effectenbeurs werd vanmorgen met spanning gewacht op de jaarcijfers van Koninklijke Olie, die rond het middaguur werden gepubliceerd.

AMSTERDAM Aanvankelijk leek het erop dat beleggers hoge verwachtingen van Koninklijke Olie koesterden, want de markt opende met een verbetering van 80 cent op het hoogste punt van de vroege ochtend. Later smolt de koersstijging door winstnemingen van daghandelaren weg tot 20 cent op 154,20 waarna herstel volgde naar 154,50.

Voor Unilever, die het verleden jaar goed heeft gedaan, had de markt op 203,60 een gulden meer over; er was nog Amerikaanse vraag. Philips zakte twee dubbeltjes tot 22 onder invloed van de berichten over de slechte gang van zaken bij Grundig. Berichten over grote verliezen bij de Lufthansa bezorgden KLM een verlies van 30 cent op 154,20.

Het nieuws over de benoeming van Hagemeyer-president Land tot commissaris van Nedlloyd en over overeenstemming inzake ECT, had voor Nedlloyd een koersverbetering van 70 cent tot 23,90 tot gevolg. In de voedingsector steeg CSM nog 80 cent tot 115,70. Op de lokale markt reageerde fietsen- en keukenfabrikant Atag niet op de mededelingen over een winststijging en een dividendverhoging; de koers bleef staan op 115.

NEW YORK De aandelenkoersen hebben zich gisteren goed weten te herstellen van het verlies op de voorgaande dag. Het Dow Jones-industrial gemiddelde steeg met 33,21 punten tot 3.356,48. Een dag eerder ging het gemiddelde bijna twintig punten naar beneden.

LONDEN De beursstemming ondervond steun van de aankondigde lang verwachte afsplitsing van ICI's pharmadivisie. Het FT-100 gemiddelde kwam tegen de middag op een winst van ruim zeven punten bij 2.824,20, vier punten lager dan de opening.

FRANKFURT Hier vanochtend enig herstel na de afbrokkeling van de voorgaande dagen. Het Dax-30 gemiddelde won ruim 8,5 punten en steeg tot eem niveau van 1.653.

TOKIO Het Nikkei-225 gemiddelde eindigde vandaag op 16.907,39. Dit is 108,45 punten hoger was dan het slot van woensdag.