Castro wil binnen vijf jaar aftreden

SANTIAGO DE CUBA, 25 FEBR. De Cubaanse president, Fidel Castro, hoopt over vijf jaar geen president meer te zijn. Castro zei dit gisteravond tijdens een persconferentie, na afloop van de eerste verkiezingen die in Cuba zijn gehouden sinds de revolutie in 1959. Aan deze verkiezingen deden geen kandidaten mee die afwijken van de communistische partijlijn.

Op de vraag of hij over vijf jaar, bij de volgende verkiezingen, nog president zal zijn zei de 66-jarige president: “Laten we hopen dat het niet nodig is. Gezien onze inspanningen van dit moment is vijf jaar een lang tijd.” Zijn vertrek is ook afhankelijk van zijn gezondheid, zei hij. “Ook marathonlopers worden moe en ik denk dat ik meer dan 42 kilometer heb gelopen in de zeer lange marathon van de revolutie”, aldus Castro.

De Cubaanse president bestempelde de handelsboycot die de Verenigde Staten ruim dertig jaar geleden tegen Cuba instelden als zijn grootste probleem en hij zei niet te zullen aftreden zolang de boycot blijft bestaan. Het uit elkaar vallen van het Oosteuropese “socialisitische kamp” heeft volgens Castro een harde slag toegebracht aan de Cubaanse economie. Tachtig procent van de Cubaanse handel werd gedreven met Oost-Europa en deze landen leverden Cuba goedkope olie. Castro noemde de nieuwe Amerikaanse president, Clinton, “een man van de vrede” en een heel andere man dan George Bush, maar hij zei niet te verwachten dat Clinton de Amerikaanse politiek jegens Cuba zou veranderen.

Castro kwam aan de macht in 1959, na de communisitische revolutie waarbij de rechtse dictator Fulgencio Batista werd verdreven. Sinds de grondwet van 1976 kiest de Nationale Assemblée elke vijf jaar de president. Tot nutoe was dit steeds Fidel Castro. (AP, Reuter)