Atag toont winstgroei in moeilijke tijden

Atag, houdstermaatschappij in Ulft van achttien producenten van keukenapparatuur, fietsen, verlichting en haarden, heeft 1992 afgesloten met een stijging van de netto winst met 10 procent. Per aandeel steeg de winst van 11,20 naar 11,76 gulden. Atag stel een dividend van 4,10 gulden per aandeel voor (1991: 3,89 gulden). De directie wil geen uitspraken doen over 1993 omdat “de onzekerheden nog te groot zijn”, maar bestuursvoorzitter ir. J.B.Th. Manschot heeft de eerste maanden van dit jaar nog geen ontwikkelingen waargenomen die hem pessimistisch stemmen.

De eerste helft van 1992 boekte Atag, waar ruim 2000 mensen werken, nog een winststijging van 16,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. Het derde kwartaal stagneerde de winstgroei. De introductie van een nieuw programma inbouwkeukens zorgde voor extra marketingkosten. Het vierde kwartaal liet weer een winstgroei zien. De winst na belasting steeg met 9 procent ten opzichte van 1991. De omzet nam, mede door acquisities toe van 503,5 tot 618,7 miljoen gulden.

De Atag-bedrijven maken voornamelijk duurzame consumentenprodukten en verkopen die in Nederland (64 procent) en andere andere EG-landen zoals België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Dit soort ondernemingen hebben vaak te lijden onder de stagnerende economie. Dat Atag er toch in slaagt winstgroei te tonen heeft volgens de directie te maken met de aard van de produkten en markten waarin Atag actief is.

De inbouwkeukens van Atag, goed voor 35 procent van de omzet, komen vooral terecht in bestaande huizen in de vrije sector. Het is vooral de nieuw bouw in de sociale sector die die last heeft van de recessie, aldus Atag. Ook de afzet van verwarmingsketels met een hoog rendement bleef vorig jaar op peil.

Beleggingsanalisten zijn veelal positief over Atag. M. Fleskens, van Barclays de Zoete Wedd verwacht dat Atag dit jaar weer een winststijging zal realiseren. Atag noteerde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs onveranderend 115 gulden, tien keer de winst over 1992. Eind vorig jaar stond Atag nog op 104,50 gulden. Een paar jaar geleden betaalden beleggers nog twaalf keer de winst per aandeel voor Atag. Volgens Fleskens kan de koers op den duur weer op dat niveau terecht komen.