Amsterdamse verzetstram rijdt route langs oorlogsmonumenten

AMSTERDAM, 25 FEBR. "Staakt'. "Staakt'. "Staakt'. De oproep vond gehoor die 25ste februari, vandaag 52 jaar geleden. De directe aanleiding voor de Februaristaking was de arrestatie op 22 en 23 februari 1941 door de Ordnungspolizei van 425 joodse "gijzelaars'. De strafmaatregel volgde op de hardhandige verwijdering door een knokploeg van een Duitse politiepatrouille uit ijssalon "Koco' in de Amsterdamse Van Woustraat.

De Februaristaking werd door de partijleiding van de CPN uitgeroepen voor 25 en 26 februari. Binnen een paar uur lag het Amsterdamse gemeentevervoerbedrijf stil. De staking sloeg over naar een aantal bedrijven in Haarlem, het Gooi en de Zaanstreek.

Behalve de jaarlijkse herdenking die vanmiddag bij het monument van de Dokwerker plaatshad, organiseert het Amsterdamse verzetsmuseum deze week rondritten voor scholieren in een tram uit 1941.

De tram rijdt langs plaatsen in de stad die te maken hebben met de staking en het verzet in de oorlog. Via de Dam, de voormalig joodse Plantage buurt, de Dokwerker en andere monumenten rijdt de tram naar het verzetsmuseum in de Rivierenbuurt.

Vanochtend reden de leerlingen van klas 1C van het Amsterdamse Vossius-gymnasium mee in de tram, die bestaat uit twee afzonderlijke wagons. De leerlingen toonden zich onder de indruk van de geschiedenis van de Februaristaking die door de bezetter met geweld werd gebroken.