Aktiviteiten

De belangstelling van amateurs is mede aanleiding, om het 350-jarig jubileum op een ruimer publiek, en vooral op de jeugd te richten. Hoogtepunten uit de viering van het 350-jarig bestaan van het Sterrenkundig Instituut in Utrecht zijn: Tentoonstelling Signalen uit de ruimte. 23 maart t/m 24 okt. Universiteitsmuseum, Biltstraat 166, Utrecht. Di t/m vr 10-17u, za-zo 13-17u. Inl 030-538008. Het thema sluit aan op het specialisme van de faculteit, namelijk bestudering van natuurkundige processen in de ruimte. Scherper gezegd: hoe ziet de energiehuishouding van het heelal eruit? In de tuin van het museum staat al een forse radiotelescoop, die de radiostraling van de zon opvangt. Binnen kan men op een monitor zien, wat de schotel opvangt en of er uitbarstingen zijn op de zon. De bezoekers kunnen zelf experimenten uitvoeren met licht (bijna alle informatie uit het heelal wordt via zichtbaar en onzichtbaar licht verkregen), magnetisme, elektriciteit, zwaartekracht en warmte.

Publieksdag Sterrenkunde en Open Dag Volkssterrenwacht Sonnenborgh op 3 april. Drie lezingen, van prof C. de Jager (historie sterrenkunde Utrecht), dr. K. Schrijver (De zon tussen de sterren) en prof. J. Kuijpers (Magnetische explosies in het heelal). Aula Universiteit, 14-17u. Inl 030-535200. De sterrenwacht is open van 13-17u en van 19-22u. Rondleiding en bij helder weer 's avonds waarneming van Maan, Mars en Jupiter.

Wandeling langs "astronomische planten', dus planten met atronomische namen, in de Botanische tuinen van de Universiteit, 24 mei tot 1 okt. Ma t/m vr 8u30-6u, za-zo 10-16u.

Wandeling langs een "Planetenpad' door de Utrechtse binnenstad, waar men op de naar verhouding juiste afstanden schaalmodellen van zon, maan en planeten tegenkomt.

Studium Generale, met lezingen op 16 maart (prof. Henny Lamers over "Leven en dood van sterren'), 23 maart (dr. Bram Achterberg over "Sterrenstelsels: eilanden in het heelal') en 30 maart (prof. Vincent Icke over "De oerknal, een blauwdruk van het heelal'). Senaatszaal, Domplein 29, Utrecht. Aanv 20u. Op 7 april vindt de uitreiking van een prijs plaats aan leerlingen van een basisschool die hebben deelgenomen aan de wedstrijd: "Hoe ziet de nieuwe, onbekende planeet X eruit?' Ten slotte is er op 26 april een symposium voor studenten over het onderwerp "Compacte objecten'.

Planetarium Artis, Amsterdam. Het programma "In het voetspoor van de sterren' draait tot 1 april 1993. Daarna: Planeet Aarde. Voor (kleinere) kinderen: Sesamstraat en de melkweg. Winter: 9-16u30, vanaf 1 april 9-17u.

Sterrenkijkdagen. Sinds 1977 worden in Nederland sterrenkijkdagen gehouden, met steeds grote aantallen bezoekers - 10 duizend tot 20 duizend man. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 februari (morgen en overmorgen dus) is het weer zo ver. Dan staan op zestig plaatsen in Nederland - in planetaria, volkssterrenwachten, op het strand of thuis bij een amateur, telescopen opgesteld. Er is veel te zien, mits de hemel helder is. Op de smalle sikkel van de maan zijn tientallen kraters zichtbaar, vooral op de grens tussen donker en licht. Venus, met het blote oog een heldere stip aan de westelijke hemel, blijkt in de telescoop een sikkeltje te zijn. Mars staat heel ver als een rood bolletje in het sterrenbeeld Tweelingen. Jupiter, die pas om half twaalf zichtbaar wordt, is groter en heeft afgeplatte polen. De begeleidende stippen aan weerskanten van de planeetbol zijn vier van de zestien manen die deze reus begeleiden. Voorts zijn de prachtige Pleiaden zichtbaar en vroeger op de avond kan men het sterrenbeeld Orion met zijn beroemde nevel op 1500 lichtjaren afstand zien. Niets van dit schoons als er wolken zijn. Maar dan kan men instrumenten bezichtigen, literatuur bekijken, dia's of films zien, en de aanwezige amateur- astronomen van de NVSW zijn graag bereid om héel lang over hun hobby te praten. Ook worden lezingen gegeven. De toegang is over het algemeen gratis, sommige sterrenwachten en planetaria vragen een klein bedrag. De voorstelling begint in de meeste plaatsen om 20u, of iets eerder. Het moet donker zijn - daarom zijn de sterrendagen in februari en niet in juni. Dan is het weer wellicht beter, maar zijn de kinderen al naar bed. Inl: TV teletekst, pag 444. De Koepel 030- 311360, of het bureau van de volkssterrenwachten 030-321456.