WK '90 aangegrepen voor enorme corruptie

ROME, 24 FEBR. Italië kijkt met stijgende verbittering terug op de WK voetbal in 1990. Het was de Azzurri al niet gelukt om in eigen huis kampioen te worden en nu blijkt het toernooi ook nog te zijn aangegrepen voor grootschalige corruptie. Steeds vaker duiken de WK op in de justitiële onderzoeken naar smeergeldaffaires die in Italië worden uitgevoerd. Het gaat daarbij vooral om de uitbreiding van stadions en de verbetering van de toegang over de weg en per openbaar vervoer.

In Milaan is de uitbreiding van het San Siro-Stadion al een paar maanden een belangrijk element in het corruptie-onderzoek. In Rome richt de aandacht zich op de modernisering van het Olympisch Stadion en de aanleg van gloednieuwe treinstations die nu staan te verpieteren omdat ze niet meer worden gebruikt. In Verona zijn gisteren 24 mensen gearresteerd op verdenking van corruptie bij de aanleg van wegen, afslagen en viaducten die het stadion beter bereikbaar moesten maken.

De meeste verdachten in deze affaires komen uit de bouwwereld, maar het onderzoek naar het Romeinse stadion treft ook een aantal sportbestuurders. De meest prominente van hen is Primo Nebiolo, de voorzitter van de Internationale amateur atletiekfederatie (IAAF). Andere verdachten zijn de voorzitter en secretaris van het Italiaanse olympisch comité (CONI), Arrigo Gattai en Mario Pescante, en de onlangs afgetreden burgemeester van Rome, Franco Carraro, lid van het Internationaal Olympisch Comité.

De modernisering van het stadion in Rome is ruim tweeëneenhalf keer duurder geworden dan de ongeveer honderd miljoen gulden die het werk volgens de eerste schatting zou gaan kosten. Vermoed wordt dat een deel van die extra miljoenen als steekpenningen is uitbetaald aan politici en bondsbestuurders. Het stadion, waar Italië vrijwel al zijn wedstrijden heeft gespeeld en waar de WK-finale is gehouden, is eigendom van de CONI. Nebiolo zat ook in het bestuur daarvan toen het contract voor de verbouw van het stadion werd verleend, maar een IAAF-woordvoerder heeft gezegd dat Nebiolo niet heeft deelgenomen aan het overleg over het contract.

Het is nog onduidelijk naar welke politieke partij dit smeergeld is gegaan. Tien dagen geleden is hierover Franco Nobili ondervraagd, de huidige president van de belangrijke staatsholding IRI en een christen-democraat uit de kring van ex-premier Giulio Andreotti. Nobili was in 1987 president van het bouwbedrijf Cogefar, dat twee jaar later in handen kwam van de Fiat-groep. Maandag heeft de Romeinse justitie beslag laten leggen op een gloednieuw treinstation in Rome, gebouwd ter gelegenheid van de WK. Het station heeft 80 miljard lire gekost, destijds 120 miljoen gulden, maar het is alleen maar gebruikt tijdens de WK.

    • Marc Leijendekker