Windpark in Oosterbierum stilgelegd

OOSTERBIERUM, 24 FEBR. Het windpark in het Friese Oosterbierum is voor een periode van drie weken stilgelegd. Afgelopen vrijdag zijn door nog onbekende oorzaak drie rotorbladen van één van de achttien windturbines afgescheurd. Ook de rotor-as en de tandwielkast zijn van de turbine gerukt. Eén rotorblad viel op een nabijgelegen stuk land, een ander werd teruggevonden op 300 meter van de windmolen.

Het ongeluk werd opgemerkt toen de brandmelder in werking trad, doordat de rotorbladen werden afgerukt. Omwonenden die de onderdelen in het land zagen liggen, schakelden de politie in. Op het moment van het ongeluk was geen personeel aanwezig. De windturbines worden automatisch bestuurd, waardoor permanente bezetting van het windpark niet nodig is.

De oorzaak van het losraken van de vijftien meter lange en 1,7 ton wegende stalen rotorbladen is onbekend. De eigenaar van het windmolenpark, de Samenwerkende Elektriciteits Produktiebedrijven (SEP) in Arnhem, stelt een onderzoek in. Volgens een woordvoerder woei het vrijdag windkracht 7 à 8 en treedt er bij 49,5 omwenteingen per minuut een noodprocedure in werking. De bladen gaan in dat geval automatisch in de "vaanstand' staan, wat inhoudt dat ze bijgeremd worden. Het onderzoek richt zich op de vraag of dit inderdaad gebeurd is.

De SEP heeft de rest van de windmolens uit veiligheidsoogpunt buiten bedrijf gesteld. Onduidelijk is of de gehele 30 meter hoge mast moet worden vervangen.