VS-troepen Somalië doden negen betogers

MOGADISHU, 24 FEBR. Amerikaanse troepen hebben vandaag in de Somalische hoofdstad Mogadishu negen betogers doodgeschoten die deel uitmaakten van een groep van enige honderden jonge aanhangers van krijgsheer Mohamed Farah Aideed.

“Weg met Amerika”, riepen de demonstranten, die de Amerikanen en hun voertuigen bekogelden met stenen en andere voorwerpen en aan het plunderen sloegen. Met brandende autobanden blokkeerden ze alle wegen in de hoofdstad. Aideeds aanhangers toonden zich verbolgen over vermeende Amerikaanse steun voor een van hun rivalen, Mohamed Said Hirsi.

De onlusten hadden vooral plaats nabij de Amerikaanse ambassade en op de hoofdweg bij het kruispunt K4, waar Nigeriaanse VN-militairen de wacht hielden. Voor de zetel van de VN-organisatie in Somalië (Unosom) viel een honderdtal jonge Somaliërs vijf Amerikaanse jeeps aan. Na herhaalde malen in de lucht te hebben gevuurd schoten de Amerikaanse troepen met scherp op de menigte. Amerikaanse legerhelikopters scheerden boven de betogers. Aan het eind van de ochtend hadden de meeste Amerikaanse patrouilles de binnenstad ontruimd en zich naar het vliegveld teruggetrokken.

De betoging volgde op een oproep van Aideed via zijn radiozender. Daarin beschuldigde hij de VN en de Amerikanen ervan dat zij hadden toegelaten dat de mannen van generaal Hirsi maandag de stad Kismayu, 400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, konden binnendringen. Zo kon Hirsi de stad veroveren op kolonel Omar Jesse, een bondgenoot van Aideed.

De Amerikanen hebben bevestigd dat Hirsi, alias Morgan, delen van Kismayu heeft ingenomen en dat daarbij meer dan twintig Somaliërs zijn gedood, maar zij hebben de krijgsheer hier juist voor gekapitteld en hem gesommeerd de stad te ontruimen. Ondanks de nieuwe gewelddadigheden ging het gisteren begonnen vredesoverleg tussen de vijftien Somalische facties vandaag gewoon door. (AP, AFP, Reuter)