Vluchtelingen Irak opgepakt in Turkije

ANKARA, 24 FEBR. Aan de Turkse westkust zijn deze week 25 Iraakse vluchtelingen opgepakt die probeerden om illegaal naar Griekenland uit te wijken.

De groep, die in Istanbul een overeenkomst had gesloten met een Turkse busmaatschappij om hen naar Griekenland te brengen, was in de buurt van het Turkse toeristenoord Kusadasi afgezet met de medeling naar het verderop gelegen politiebureau te lopen om daar politiek asiel aan te vragen. Daar kamen de Irakezen er evenwel achter dat ze zich niet in Griekenland maar nog steeds in Turkije bevonden. Athene stelt dat in de afgelopen maanden honderden Irakezen via Turkije illegaal Griekenland zijn binnengekomen. Turkije zou onvoldoende maatregelen treffen om dit te voorkomen. Ankara heeft Athene onlangs laten weten deze zaak opnieuw te willen bespreken, maar onderstreept de vluchtelingen niet terug te nemen, zoals Griekenland graag zou zien.