Turken boos

De Turkse bondscoach Sepp Piontek heeft gisteren niets nagelaten rond de interland van zijn elftal tegen Nederland, vanavond in Utrecht, een geladen sfeer te creëren.

De Duitser kreeg daarbij de hulp van de gemeente Utrecht, die de Turken aanvankelijk verbood op het veld in stadion Nieuw Galgenwaard te trainen. Dit wegens de slechte condities van de grasmat. Piontek weigerde dat argument te accepteren. “Ze misgunnen ons een normale voorbereiding. Dit is in strijd met alle regels. Nederland speelt geen fair play. Bij Argentijnen of Duitsers hadden ze zoiets nooit gedaan. Het is onvoorstelbaar.” Piontek ging voort, hoewel een delegatie van de KNVB ging bemiddelen en de poorten voor de Turken later open gingen: “Mij houden ze niet tegen. In Roemenië, bij Steaua, heb ik ook al eens met een helikopter het veld bestormd. In december hebben wij ons in Istanbul zeer gastvrij gedragen tegenover het Nederlands elftal. Ik verwacht dat nu het omgekeerde gebeurt.”

Piontek deed eveneens opgewonden over de ontmoeting met Nederland, hoewel zijn land na drie nederlagen (Polen, Engeland, Nederland) en een overwinning (San Marino) nagenoeg kansloos is voor kwalificatie voor de eindronden van het WK. “Dit is de belangrijkste wedstrijd sinds ik in 1990 bondscoach werd. We moeten winnen. Voor ons prestige, voor ons zelfvertrouwen en voor onze mogelijkheden in de VS. Een overwinning op een topland als Nederland zal ons vreselijk veel helpen. Het zal ons overtuigen van onze mogelijkheden. Daarna zal het allemaal veel beter gaan.”