"Schengen' door senaat goedgekeurd

DEN HAAG, 24 FEBR. De Eerste Kamer heeft gistermiddag met ruime meederheid het Verdrag van Schengen goedgekeurd. Bij de stemmingen over de goedkeuring van de Uitvoeringsovereenkomst bleek wel dat de PvdA-fractie in de senaat verdeeld was. Vier senatoren uit de zestien personen tellende PvdA-fractie stemden tegen. Onder hen was ook Eerste-Kamervoorzitter Tjeenk Willink. Ook de PvdA-senatoren Van der Meer, Van de Zandschulp en Kassies waren tegen.

Andere tegenstemmen kwamen van de fracties van Groen Links, SGP, GPV en RPF. PvdA-senator Tummers zei dat de afwijzing van het verdrag door zijn vier fractiegenoten veroorzaakt is door bezorgdheid over het gebrek aan parlementaire controle op de uitvoering van het verdrag. Bovendien heeft het viertal twijfels over de effecten van het verdrag met betrekking tot asielzoekers en andere vluchtelingen.

Het Verdrag van Schengen, genoemd naar het Luxemburgse plaatsje waar het verdrag in 1985 tot stand kwam, heeft tot doel een vrij personenverkeer te realiseren tussen de aangesloten landen. Naast de oorspronkelijke vijf (Benelux, Duitsland en Frankrijk) hebben later ook Italië, Spanje en Portugal zich er bij aangesloten.