Russen hebben "recht op zelfverdediging'; Gewapend conflict tussen Russen en Georgiërs dreigt

MOSKOU, 24 FEBR. De Russische troepen in Georgie mogen, als ze worden aangevallen "schieten om te doden".. De Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov, heeft dit bevel gisteren uitgevaardigd aan de eenheden die nog in de onafhankleijke Kaukasische republiek zijn gelegerd. President Edoeard Sjevardnadze van Georgie had Rusland eerder al gedreigd met een "algehele mobilisatie" van het Georgische volk als de Russen zich niet terugtrekken.

Volgens Gratsjov moet het Russische leger zich volwaardig kunnen verdedigen tegen aanvallen van de Georgische nationale garde. "Bij een aanval op mensen, kazernes of materieel moet het vuur worden geopend om te doden", aldus Gratsjov in een interview voor radio-Rusland. De Russische minister van defensie zei dat de Georgiers herhaardelijk onverhoedse aanvallen uitvoeren op Russische garnizoenen.

De uitlatingen van Gratsjov passen echter ook in een politieke intentie. De Russische legerleiding is niet langer bereid zich uit de Kaukasus terug te trekken. Volgens Gratsjov moet de krijgsmacht er vitale belangen verdedigen, met name in de afgescheiden provincie Abchazië en het eveneens aan de Zwarte Zee gelegen autonome district Adzjarië.

Het Russische leger gaf afgelopen weekeinde uiting aan deze opdracht toen zaterdag een aantal Soechoj-jagers van de Russische luchtmacht een bombardement uitvoerde op de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die grotendeels in handen is van de Georgiërs. Het doel van die aanval, waarbij volgens Georgië één man omkwam en dertien mensen gewond raakten, was de verdediging van de Russische eenheden die rond Soechoemi zijn gestationeerd. De Georgiërs verdenken de Russen ervan heimelijk steun te verlenen aan de “Abchazische separatisten” en open daarom op gezette tijden het vuur op Russische kazernes en bases.

Als reactie op dit luchtbombardement kondigde president Sjevardnadze eergisteren in het Georgische parlement in Tbilisi een verscherping van de strijd aan. “We hebben geen andere keus dan een algehele mobilisatie af te kondigen, hoewel dit een vergaande maatregel is”, aldus Sjevardnadze. De Georgische president hoopt overigens nog altijd op een akkoord met zijn Russische ambtgenoot Jeltsin. Zoals Sjevardnadze tot de volksvertegenwoordiging zei: “Als het parlement mocht denken dat Georgië geen betrekkingen met Rusland nodig heeft en onze politiek afwijst, wordt het een principekwestie voor me”.