Nieuwe kroongetuige in zaak-Cools

BRUSSEL, 24 FEBR. In het al anderhalf jaar slepende onderzoek naar de moord op de Luikse socialistische politicus André Cools is een nieuwe kroongetuige opgedoken. Het gaat om de Luikse zakenman Georges Cywie, die vorige week werd aangehouden en die heeft bekend dat hij namens de Italiaanse helikopterfabriek Agusta steekpenningen heeft betaald aan Belgische politici en militairen. Het omkoopschandaal zou verband houden met de moord op Cools.

Cools, ook wel de "Godfather van Luik' genoemd, werd in juli 1991 op straat doodgeschoten. Sindsdien doen vele geruchten de ronde over frauduleuze betalingen, waarvan vooral de Parti Socialiste (PS) in Luik zou hebben geprofiteerd. In het kader van het onderzoek werd onder andere de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van oud-minister Alain van der Biest en werden huiszoekingen verricht bij PS-functionarissen in Luik. Maar harde beschuldigingen bleven tot dusver uit.

Met de aanhouding van Cywie lijkt justitie nu een concreet spoor te hebben gevonden. Eind 1988 besloot de Belgische regering de aanschaf van 46 helikopters voor het leger te gunnen aan het Italiaanse Agusta. Daarmee werd het Duitse MBB en het Franse Aérospatiale gepasseerd, en toen al deden geruchten de ronde dat er steekpenningen waren betaald.

Volgens de jongste berichten zou Cywie nu de namen hebben genoemd van een aantal politici en hoge militaire ambtenaren die smeergeld zouden hebben aanvaard. Het besluit om te kiezen voor de helikopters van Agusta werd destijd genomen door minister van defensie Guy Coëme (nu minister van verkeer en openbare werken) en minister van economische zaken Willy Claes (nu minister van buitenlandse zaken). Ook zou Cywie de naam hebben genoemd van de PS-politicus Guy Mathot, momenteel minister van binnenlandse zaken van de Waalse gemeenschap. Mathot nam al de moeite om in een persverklaring elke betrokkenheid te ontkennen bij mogelijke corruptie rond de aanschaf van de Agusta-helikopters.

Vlak voor zijn dood had Cools enkele journalisten laten weten dat hij binnenkort met “onthullingen” zou komen. Dat gegeven heeft de afgelopen anderhalf jaar voedsel gegeven aan geruchten over illegale financiering van de socialistische partijkas in Luik. Een theorie wil dat Cools werd vermoord omdat hij te veel wist over zwendelpraktijken van sommige partijgenoten. Een andere theorie zegt dat Cools zelf een netwerk van illegale financiering had opgezet en dat hij werd vermoord omdat hij zijn aandeel in de Agusta-betalingen opeiste.

Hoewel er nog veel niet is opgehelderd, is volgens het dagblad De Standaard een ding wel duidelijk: de huidige minister van landsverdediging, Leo Delcroix, hoeft niet bang te zijn dat hij wordt betrokken bij een corruptieschandaal over de aanschaf van wapens. Gezien de bezuinigingen heeft hij eenvoudigweg geen geld meer om materieel aan te schaffen, aldus de krant.