Lichte daling Wall Street; Vertrouwen consument VS gedaald

NEW YORK, 24 FEBR. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand opnieuw gedaald. Het indexcijfer ligt deze maand op 68,5 punten (1985=100), acht punten lager dan vorige maand.

Het cijfer volgt op een onderzoek onder vijfduizend Amerikaanse huishoudens, dat werd uitgevoerd in de twee weken voordat president Clinton vorige week zijn economische plan ontvouwde.

“De vermindering van het consumentenvertrouwen, en vooral de lagere verwachtingen, zijn verontrustend”, aldus Fabian Linden, hoofd van de Conference Board, die het onderzoek uitvoerde. De Conference Board is een particulier onderzoeksinstituut dat wordt gefinancierd door het bedrijfsleven.

Opvallend is dat de Amerikaanse consument de huidige economische situatie nog net zo beoordeelt als vorige maand. Zijn verwachtingen voor wat er over zes maanden zal gebeuren zijn echter aanzienlijker pessimistischer dan in januari. Het vertrouwen van de consument groeide in de maanden november en december, daalde licht in januari en zakt nu weer aanzienlijk.

Analisten denken dat de periode waarin het consumentenonderzoek plaatshad van invloed is. Net in die twee weken maakten enkele grote bedrijven, zoals Sears, Kodak en Westinghouse, bekend dat ze moesten inkrimpen. Clinton worstelde op dat moment met de benoeming van zijn minister van justitie en wilde homoseksuelen toelaten tot het leger. Die gebeurtenissen maakten veel consumenten er niet vrolijker op.

De tegenvaller had zijn invloed op de beurs, die gisteren een daling liet zien van 19,72 punten en eindigde op 3323,27. Vooral de detailhandel- en grootwinkelaandelen moesten het ontgelden. Investeerders vrezen dat de Amerikaanse consument zijn geld in zijn zak houdt als hij er niet van overtuigd wordt dat hij het beter krijgt, wat het eerste merkbaar is in de winkels. Verder zijn er de eerste sombere voorspellingen dat het economisch herstel zal lijden onder de combinatie van hogere belastingen, een nauwelijks groeiende werkgelegenheid en een laag consumentenvertrouwen.

De obligatiemarkt profiteerde gisteren van het tegenvallende cijfer van het consumentenvertrouwen. Handelaren vinden een traag herstel - met lage inflatie - gunstig en sluiten ook een renteverlaging door de Federal Reserve Bank, het stelsel van centrale banken, niet uit. Volgens Elliott Platt, analist bij Donaldson Lufkin & Jenrette, houden de markten serieus rekening met een renteverlaging door de Fed. Het herstel verloopt enigszins langzaam en de inflatie is goed onder controle. “Een verlaging zou positief werken”, aldus Platt.

De Federal Reserve (het stelsel van centrale banken in de VS) en het ministerie van financiën in Washington willen de kredietverlening aan kleine bedrijven versoepelen. Voortaan zal meer worden gekeken naar de aard van het bedrijf dan naar de financiële kracht ervan. De maatregel is bedoeld als impuls voor de economie.

    • Lucas Ligtenberg