Koers Akzo zakt door onzekerheid

AMSTERDAM, 24 FEBR. Akzo verloor vanmorgen 2 gulden op 150 gulden ondanks de vandaag gerapporteerde stijging van de concernwinst. De onzekere toekomst die topman Loudon schetste deed beleggers de winststijging vergeten.

AMSTERDAM De beurs bleef in de ochtenduren terughoudend. Veel koersen liepen dubbeltjes terug, waarna gaandeweg herstel ontstond. De EOE-index noteerde aan het eind van de ochtend een verlies van 1,40 punt op 301,38. De stemmingsindex was 0,40 punt lager op 99,70.

Dezelfde factoren die gistermiddag de stemming deden omslaan, golden ook vanochtend. De daling van het consumentenvertrouwen in de VS en de lagere dollar, en de onzekerheid van Akzo speelde parten. Ook DSM leed onder de bij Akzo geschetste onzekerheid en leverde 1,10 in op 74,30. Koninklijke Olie dat morgen jaarcijfers publiceert was 1,10 lager op 154,70. De taxaties lopen uiteen van 10,50 tot 12 gulden per aandeel. Philips zakte door het Grundig effect verder terug en was zes dubbeltjes lager op 22 gulden. Unilever kon de stijging van gisteren vasthouden en voegde daar nog eens vier dubbeltjes aan toe op 199,80.

NEW YORK Wall Street heeft gisteren de koerswinsten van de voorgaande dag verloren zien gaan ondanks steun van de obligatiemarkt. De Dow Jones-index van de dertig belangrijke aandelen daalde met 19,74 punten tot 3.323,25. De omzet was opnieuw fors. Er werden 312 miljoen aandelen verhandeld tegen 301 miljoen op maandag. De obligatiemarkt was opnieuw flink hoger; het rendement op langlopende staatsobligaties daalde tot 6,83 procent.

LONDEN Het FT-100 koersgemiddelde begon vanochtend iets boven het slot van gisteren bij een verdeelde stemming. Tegen de middag waren de koersen nagenoeg ongewijzigd bij een gemiddelde dat tegen de 2.819 aanwees.

FRANKFURT De Duitse koersen verloren vanochtend verder terrein. Het Dax-30 gemiddelde stond halverwege op ruim 14 punten verlies bij 1.647,25.

TOKIO De kwakkelende stemming hield ook vandaag aan. Het Nikkei-225 gemiddelde zakte 64,21 punten (0,25 procent) in tot 16.798,94.