Jeugdbende pleegt voor tonnen diefstallen

AMSTERDAM, 24 FEBR. De Amsterdamse politie in de wijk Bos en Lommer heeft de afgelopen weken een jeugdbende opgerold die verantwoordelijk was voor tonnen aan diefstallen. Volgens de politie werd de bende geleid door een veertienjarige jongen. De jongen, die vorige maand werd gearresteerd, trad op als hoofddader van een groot aantal inbraken in de buurt. In totaal werden 15 jongeren in de leeftijd van 14 tot 21 jaar door politie gearresteerd. De groep wordt ervan verdacht veertig woninginbraken en zes diefstallen van en uit auto's te hebben gepleegd.

De jeugdige inbrekers waren voornamelijk uit op video- en audio-apparatuur, camera's, sieraden en geld. Zij waren in wisselende samenstelling vooral actief in de wijk Bos en Lommer. Onder de arrestanten waren ook drie meerderjarige helers. Zij kochten de gestolen goederen op direct nadat de groep had toegeslagen. De jongens besteedden het geld dat dat opleverde aan dure merkkleding, uitgaan en gokken.

De zaak kwam in januari aan het rollen met de arrestatie van twee 16-jarige jongens die op heterdaad werden betrapt bij een inbraak. Later werden op een ander adres door buurtbewoners vier jongeren in de tuin achter een huis gezien met een televisie. De gealarmeerde politie wist drie van hen te arresteren. De vier kwamen de buit ophalen die na een inbraak de dag ervoor in de tuin was verstopt.

Onderzoek wees uit dat de verdachten samenwerkten met de eerder aangehouden inbrekers. In de loop van de afgelopen maand werden op diverse scholen in Amsterdam-West andere jongeren getraceerd die tot de groep behoorden.