Japans alarm over stijgende malaise

TOKIO, 24 FEBR. Nog vallen er geen massale ontslagen in Japan, maar het water moet veel ondernemingen tot de lippen staan. In de regerende Liberaal-Democratische Partij is alarm geslagen over de aanhoudende economische recessie, die nog eens wordt verergerd door de snelle stijging van de yen die exporteurs hoofdbrekens kost. Een nieuw, grootscheeps stimuleringspakket is in de maak.

Autogigant Toyota meldde deze week dat elke yen die de Japanse munt stijgt het concern zes biljoen yen minder aan export oplevert. Telecommunicatie-gigant NTT maakte gisteren bekend dat het nog eens 30.000 man kwijt wil en autofabrikant Nissan 5.000 man, in beide gevallen door vervroegde uittreding, overplaatsing naar filialen of vermindering van nieuw aan te nemen personeel.

Premier Miyazawa heeft gisteren met de top van de LDP afgesproken dat zo snel mogelijk een nieuw grootscheeps stimuleringsprogramma wordt opgesteld, wellicht nog groter nog dan het oppep-pakket van 10,7 biljoen yen (150 miljard gulden) van herfst vorig jaar. Hoofdbestanddeel zou een belastingverlaging voor eigen woning-bezitters worden, om de torenhoge woonlasten van vooral de wat oudere werknemers te verlichten.

Bovendien wordt een algehele belastingverlaging, waar de oppositie en ook veel ondernemers om hebben gevraagd, niet uitgesloten. Kleine en middelgrote ondernemingen zouden een speciale belastingverlaging krijgen. Het nieuwe programma moet ervoor zorgen dat alsnog in het komende begrotingsjaar, dat op 1 april begint, de economie met 3,3 procent zal groeien. Het nieuwe programma zou op zijn laatst eind mei door het parlement moeten worden goedgekeurd.

Telecommunicatie-gigant NTT zei gisteren dat het zwaar te lijden heeft van de recessie. Het zal een aantal van zijn 1.300 verkoopkantoren moeten sluiten. NTT, dat in 1985 is geprivatiseerd, toen het nog 314.000 werknemers telde, heeft zijn personeelsbestand al verminderd tot 233.000. Over drie jaar, in 1996, moet dit 200.000 worden, zo maakte NTT gisteren bekend.

Nissan, eveneens zwaar getroffen door de recessie en dit jaar voor het eerst verlies makend sinds zijn notering aan de beurs begin jaren '50, wil zijn personeelsbestand in de komende drie jaar met bijna tien procent verminderen tot 48.000 man. Daartoe zal een van zijn vijf grote Japanse fabrieken, in Zama, vlakbij Tokio, worden gesloten en het gebouw worden verkocht. De 2.500 man personeel zal worden overgeplaatst naar andere Nissan-fabrieken in het land. Nissan zal bovendien het aantal modellen in 1995 verminderen met 35 procent en het aantal auto-onderdelen met 40 procent.