Irak hindert VN-inspecteurs bij zoekactie

NEW YORK, 24 FEBR. De Iraakse autoriteiten hebben deze week inspectieteams van de Verenigde Naties gehinderd bij hun speurtocht naar ballistische raketten.

De Russische leider van een van deze teams, Nikita Smidovitsj, deed gisteren een beroep op Bagdad op te houden met liegen en niet langer het werk te dwarsbomen van de Speciale Commissie van de VN die toeziet op de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens.

De inspecteurs hebben inmiddels Irak verlaten, kennelijk zonder daadwerkelijk raketten te hebben gevonden. De twee teams ondernamen begin deze week de meest intensieve speurtocht tot dusverre naar Scud-raketten. De inspecteurs bezochten maandag drie militaire faciliteiten om naar wat zij beschreven als zeer belangrijke informatie over Iraks ballistische-rakettenprogramma na te gaan. Smidovitsj zei gisteren belangrijke gegevens te hebben verzameld, maar wilde daarover geen verder commentaar geven hangende nader onderzoek.

Volgens de New York Times bracht het Iraakse leger maandag artillerie in stelling tegen twee helikopters met aan boord VN-inspecteurs die vanuit de lucht foto's namen om eventuele verdachte activiteit op de grond vast te leggen. De inspecteurs moesten hun zoekactie onderbreken. Later gingen ze weer aan het werk, maar de Irakezen hadden zo tijd gewonnen om materiaal te verwijderen.

Smidovitsj zei gisteren dat Irak nog veel moet doen voor het heeft voldaan aan de bestandsvoorwaarden van de Veiligheidsraad van de VN. Met name moet Bagdad “volledig correcte informatie” geven over zijn wapenprogramma's. “We weten dat sommige van hun opgaven eenvoudig vals zijn”, aldus Smidovitsj.

Sinds maart 1992 is in Irak geen enkele ballistische raket meer gevonden, hoewel Westerse inlichtingendiensten denken dat er nog 100 tot 200 in het land verborgen zijn. Volgens de VN-commissie is er geen duidelijkheid over 330 Scud-raketten. De Iraakse autoriteiten zeggen dat die in het begin van de Iraaks-Iraanse oorlog zijn afgeschoten. (AP, Reuter)