Huiseigenaar weigert verkoop woning aan Turkse familie

BARNEVELD, 24 FEBR. De politie in Barneveld heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een inwoonster van die gemeente, omdat ze heeft geweigerd haar huis te verkopen aan een Turks gezin. De vrouw kan op basis van het vorig jaar in het Wetboek van strafrecht opgenomen anti-discriminatie-artikel een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden krijgen. De officier van jusititie heeft nog niet besloten of hij tot vervolging overgaat.

De vrouw heeft een huis te koop in Barneveld, waarop een plaatsgenoot een bod deed. De 56-jarige man is van Turkse afkomst en woont al tientallen jaren in de gemeente. Aanvankelijk weigerde de vrouw het bod met het argument dat het te laag zou zijn. Toen de geïnteresseerde zijn bod verhoogde, liet de vrouw via haar makelaar weten “het huis niet aan buitenlanders te verkopen”. Daarop deed de man aangifte van discriminatie.

De officier van justitie in Utrecht kon vanmorgen nog niet zeggen of hij tot vervolging overgaat. Het OM wil eerst alle stukken bestuderen. Het Wetboek van Strafrecht (artikel 137d) biedt de mogelijkheid wegens discriminatie "bij uitoefening van beroep of bedrijf' een geldboete of een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden te eisen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars en het Landelijk Bureau Racismebestrijding is een dergelijk geval nog niet eerder voorgekomen bij verkoop van een woning. “Wij hebben ook geen richtlijn op dit gebied”, aldus NVM-woordvoerder T. Stoffer, “het mag gewoon niet”.