Frankrijk rekent op hulp EG voor vissers

PARIJS, 24 FEBR. De Europese Commissie zal hulp bieden aan de Franse vissers, die eerder deze week in woede ontstaken over de lage prijzen en de goedkope importvis. Volgens minister van visserij Charles Josselin heeft de Europese Commissie beloofd om minimumprijzen vast te stellen voor bepaalde soorten vis.

In EG-kringen in Brussel wordt bevestigd dat invoering van een minimumprijs wordt overwogen. Het zou met name gaan om kabeljauw, wijting en schelvis uit Rusland. De Russische vissers werken tot dertig procent onder de prijs van hun collega's in EG-landen.

Zo'n achthonderd woedende Franse vissers veroorzaakten gistermorgen een enorme chaos op de vismarkt in Rungis, ten zuiden van Parijs. Ze gooiden kramen om, vernielden computers, haalden buitenlandse vrachtwagens leeg en gooiden honderden tonnen vis leeg op de grond. De oproerpolitie moest er met traangas en knuppels aan te pas komen om de vishal te ontruimen. Twee politie-agenten en drie demonstranten raakten gewond. Vijf vissers werden gearresteerd, maar korte tijd later vrijgelaten nadat collega's het politiebureau hadden omsingeld.

Minister Josselin zei gisteren op de radiozender Europe 1 dat “de Europese Gemeenschap vrijdag zal beslissen om de meest bedreigde vissoorten te beschermen met minimumprijzen”. Importeurs die de vis toch tegen een lagere prijs inkopen zullen extra heffing moeten betalen. De beslissing wordt morgen voorbereid door de visserij-ambtenaren van de EG. Josselin zei dat hij heeft gesproken met voorzitter Delors van de Europese Commissie en dat hij ervan overtuigd is dat de Commissie deze beslissing zal nemen.

De visprijzen in de EG zijn de laatste tijd met 15 tot 30 procent gedaald. Volgens visserijkringen is dat vooral te wijten aan goedkope vis uit Zuid-Amerika, Rusland en vooral Groot-Brittannië. Josselin beschuldigde Noorwegen ervan goedkope Russische vis te verkopen als Noorse waar. (Reuter)