Foto: Bijna alsof hij niet vijf jaar lang was ...

Foto: Bijna alsof hij niet vijf jaar lang was weggeweest, zo repeteerde dirigent Bernard Haitink gisteren weer met het Koninklijk Concertgebouworkest voor de concerten die hij vanavond, morgen en vrijdag geeft in Amsterdam.

“Na tien minuten was er weer het oude contact,” zei Haitink, die blij was dat hij weer eens gewoon Nederlands kon praten. “Ik voel me thuis en al zijn er nu twintig nieuwe orkestleden, er is niets veranderd.” Over de ruzie bij zijn vertrek wilde hij niets meer zeggen: “Dat is voorbij, vergeten, het heeft geen zin daarover nog te praten.” In november van dit jaar staat Haitink weer twee weken voor het Concertgebouworkest. Het concert van vanavond wordt rechtstreeks uitgezonden door Radio 4; om 23.27 uur zendt de Avro-tv via Ned. 1 het deel na de pauze uit: de Eerste symfonie van Mahler. (foto NRC Handelsblad/Vincent Mentzel)