ECT akkoord met overname Unitcentre van Pakhoed

ROTTERDAM, 24 FEBR. Het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT en zijn aandeelhouders Nedlloyd, Internatio-Müller en Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben definitieve overeenstemming bereikt met Pakhoed over de overname van zijn dochter Unitcentre. De nieuwe combinatie krijgt een omzet van circa 650 miljoen en er zullen 3.000 mensen werken.Dit hebben betrokken partijen vanmorgen bekend gemaakt. Eind vorige week meldde Pakhoed-topman Westdijk al dat besprekingen tussen ECT en Pakhoed hierover in een eindfase waren. De onderhandelingen tussen de bedrijven en nationale en gemeentelijke overheid, die onder leiding van oud minister P. Winsemius werden gevoerd, hebben ruim een jaar geduurd.

De directies van ECT en Pakhoed zeiden vanmorgen in een toelichting op de plannen dat gestreefd zal worden Unitcentre op termijn volledig in ECT te laten opgaan. Daarbij zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Doel van het samengaan van de bedrijven is samenwerking op de te bouwen containerterminals op de Maasvlakte. ECT en Unitcentre hopen daardoor de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven ten opzichte van andere havens zo sterk mogelijk te maken.

Pakhoed draagt de aandelen van het containeroverslagbedrijf Unitcentre over aan ECT. In ruil daarvoor wordt Pakhoed grootaandeelhouder in ECT. Net als Nedlloyd en Internatio-Müller zal Pakhoed 30,56 procent van de aandelen krijgen. Het aandeel van de NS komt in de nieuwe situatie op 8,32 procent.

De overheid heeft een belangrijke rol gespeeld in de tot standkoming van de samenwerking tussen ECT en Unitcentre. De overheid stelde samenwerking van ECT en Unitcentre als voorwaarde voor investering in de infrastructuur op en rond de Maasvlakte. Het rijk heeft overigens nog geen uitsluitsel gegeven over zijn aandeel in het project. De gemeente Rotterdam stelde vorige week een eerste krediet van 92,7 miljoen gulden beschikbaar voor de bouw van kademuren.