Directeur verslagen door afmelding van duo Becker-Lendl

ROTTERDAM, 24 FEBR. Het aantal echte sterren is te klein, of de sport is te groot. Ieder tennistoernooi wil grote namen. De ene week draven de sterren op in Dubai, de volgende week in Milaan, de week daarop in Stuttgart. Het publiek wil Sampras, Edberg, Becker of een landgenoot. Het moet een finale worden met twee top-tien-spelers en ze mogen geen Peter Korda heten.

Rotterdam leek het te hebben. Zeven maanden is toernooi-directeur Wim Buitendijk bezig geweest met het samenstellen van het deelnemersveld van het twintigste ABN AMRO-toernooi. Na twee dagen moest hij vervolgens melden dat “de helft van het topveld is gesnoeid”. Hij zat er gisteren verslagen bij. De als eerste geplaatste Boris Becker en de als vierde geplaatste Ivan Lendl komen niet naar Rotterdam. De een is ziek, de ander geblesseerd. Dan helpt zelfs de persoonlijke relatie niet die Buitendijk in de loop der jaren heeft proberen op te bouwen met zijn vedetten. Maar het deed bij hem pijn dat Lendl niet even had gebeld met een excuses. Hij had een kaal, koel en kwetsend A4-tje gefaxt: "Ivan Lendl trekt zich terug uit het toernooi'.

Buitendijk bespaart een fors bedrag aan startgelden, naar verluidt 200.000 dollar voor de Duitser en 150.000 voor de ex-Tsjechoslowaak. “Ik had het liever uitgegeven”, zei hij gisteren. Want Becker spreekt aan. Omar Camporese, winnaar in 1991, klinkt minder goed dan Arthur Ashe, winnaar in 1972 of Becker, winnaar in 1992 en 1993. De status van een toptoernooi staat of valt op de lange termijn met de naam van de winnaar.

Op de korte termijn maakt het niets uit. Tachtig procent van de kaarten zijn in de voorverkoop van de hand gegaan. Voor het weekeinde zijn nog slechts enige honderden zitplaatsen te verkrijgen. Gisteravond zaten de tribunes al voor driekwart vol toen Paul Haarhuis, nummer 40 van de wereld, er een tiental mooie acties uitperste tegen de Slowaak Karol Kucera. Zelfs voor een passeerslag van die nummer 212 klonk applaus.

Vanavond moet men zich "behelpen' met partijen van Richard Krajicek, Goran Ivanisevic en Jan Siemerink. Pijnlijker is dat Lendl en Becker in dezelfde helft van het toernooischema waren ingedeeld. Daardoor is de kans groot dat de ene finalist Krajicek of Ivanisevic heet, maar komt de andere uit het rijtje Henrik Holm, Karel Novacek en Siemerink.

Lendl, zo wist de ATP-supervisor, kan door een spierblessure in zijn rug zijn arm niet boven zijn hoofd uitkrijgen. Die blessure had hij afgelopen zondag in de finale van het toernooi in Philadelphia opgelopen. Hij liet zich gistermiddag in zijn woonplaats Greenwich in Connecticut door een arts onderzoeken. Het bedienen van de fax liet hij daarna over aan zijn manager.

Becker had de afgelopen dagen een paar maal aan Buitendijk laten weten zeer waarschijnlijk te zullen spelen. Hij zou op tijd herstellen van het virus dat hij de afgelopen week in Stuttgart had opgelopen, waardoor hij zich daar voor de halve finale tegen Krajicek terugtrok. Maar zijn dokter adviseerde hem deze week niet te spelen. Becker kondigde gisteren aan vandaag toch nog naar Rotterdam te komen. Hij wilde, zo zei Buitendijk, het publiek en de toernooileiding graag nadere uitleg geven over zijn ziekte.

Daarbij speelt waarschijnlijk mee dat Becker zich uiterlijk vandaag moest laten keuren door de toernooiarts in Rotterdam om een tweetal straffen van de ATP, de spelersvakbond die de reeks toernooien controleert, te ontlopen. Als spelers zich terugtrekken terwijl het toernooi al bezig is, wordt dat bestraft met een boete van 2500 dollar. Bovendien verliest die tennisser punten voor de wereldranglijst. Gewoonlijk tellen de beste veertien resultaten van een speler in de laatste 52 weken. De straf voor terugtrekken is, dat het betreffende toernooi een jaar lang verplicht blijft meetellen voor nul punten. Dan tellen slechts de beste dertien toernooien. Omdat Becker nadrukkelijk heeft laten weten dit jaar te streven naar de eerste plaats op de wereldranglijst, meldde hij zich vandaag in Ahoy' bij dokter Reitsma.

Rotterdam is niet het enige toernooi dat lijdt onder de blessuregolf bij overbelaste topspelers. Stefan Edberg verrekte de eerste week van februari een spier in Marseille. Hij maakt pas deze week zijn rentree als dubbelspeler in Scottsdale in de Verenigde Staten. Ivanisevic speelt vaandag zijn eerste partij sinds hij half januari een middenvoetsbeentje brak door de overbelasting van zijn voet. Pete Sampras trok zich gisteren terug uit het toernooi in Scottsdale. Hij liet na een training röntgenfotos maken van zijn rechterenkel en kwam er achter dat daar haarscheurtjes in zaten. De nummer twee van de wereld is waarschijnlijk voor twee maanden uitgeschakeld. De knieblessure was het pijntje van de jaren tachtig, de "stressfractuur' is al de blessure van de jaren negentig genoemd.

    • Remmelt Otten