Beleggingsfondsen stijgen in beurs top 40

AMSTERDAM, 24 FEBR. De lijst met de 40 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs zal binnenkort voor meer dan een kwart uit beleggings- en vastgoedfondsen bestaan. Dit blijkt uit enkele wijzigingen van de lijst die de beurs gisteren heeft bekendgemaakt.

DAF en Internatio-Müller (IM) verdwijnen met ingang van 1 maart uit de lijst met de 40 meest actieve fondsen. DAF NV (het "oude' Daf) is verbannen naar de lijst van niet officieel genoteerde fondsen. Deze lijst wordt ook wel het strafbankje van de effectenbeurs genoemd. Het Rotterdamse concern IM (handel en installatietechniek) verhuist naar de lokale markt omdat er fondsen zijn waar de laatste drie jaar meer in gehandeld is. De plaatsen van IM en DAF worden opgevuld door ABN Amro Liquiditeiten Groeifonds en het RG Florente Fund. De lijst met hoofdfondsen zal in de nabije toekomst nog meer wijzigingen ondergaan.

Als de fusie van de papierfondsen KNP, Bürhmann-Tetterode en VRG-Groep een begin volgende maand een feit is, zal de plaats die dan vrij komt, worden ingenomen door Heineken Holding. Deze beleggingsmaatschappij heeft als enige belegging een belang van iets meer dan 50 procent in bierbrouwer Heineken en is zelf weer voor ruim 50 procent in handen van de familie Heineken.

Ten slotte creëert het voorgenomen samengaan van drankenconcern Bols en voedingsconcern Wessanen eveneens een open plek die zal worden ingevuld door het Postbank Beleggingsfonds. Daarmee komt het totale aantal beleggings- en vastgoedfondsen en houdstermaatschappijen in de top 40 op twaalf.

De samenstelling van de lijst wordt elk jaar aangepast aan de op basis van het aantal maanden dat een fonds de afgelopen drie jaar tot de veertig meest verhandelde fondsen behoorde. Bij een gelijk aantal maanden geeft het omzetvolume in die periode de doorslag. De beurs tekent hierbij aan dat de lijst niets zegt over de kwaliteit van de fondsen. Beleggers zijn geneigd de zogenaamde hoofdfondsen als extra betrouwbaar te beschouwen.

Handelaren op de beursvloer zien de opmars van de beleggingsfondsen op het linkerbord in de beurshal met lede ogen aan. “Is dit nu Amsterdam Financieel Centrum?”, vraagt een handelaar zich. “De lijst laat op deze manier weinig meer zien van de verscheidenheid van het Nederlandse bedrijfsleven.” Handelaren zien liever een aparte categorie voor beleggingsfondsen. Volgens een beurswoordvoerder zal in verband met de vernieuwing van het handelssysteem sowieso gekeken worden naar de top veertig en het koersenpublikatiebord op de beurs. Het is onder meer de bedoeling dat de bied- en laatkoersen van een stuk of dertig topfondsen op een zogeheten "advertentiescherm' worden gemeld om de handel in deze aandelen via Amsterdam te bevorderen. Onder deze fondsen zullen naar verwachting geen beleggingsfondsen vallen.