Bedenker Mad H. Kurtzman (68) overleden

ROTTERDAM, 24 FEBR. De Amerikaanse cartoonist en scenarist Harvey Kurtzman is zondag in zijn woonplaats Mount Vernon (New York) op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker. Kurtzman was in de jaren vijftig de geestelijk vader van het satirische stripblad Mad en werd beschouwd als een belangrijk inspirator van de latere "underground'-strips.

Kurtzman bedacht Mad in 1952 voor de uitgever William Gaines van Entertaining Comics, voor wie hij eerder de realistische en kritisch getinte oorlogsstrips "Two-Fisted Tales' en "Frontline Combat' maakte. In Mad werd sociale satire bedreven, onder meer met persiflages op populaire Amerikaanse filmhelden en stripfiguren als Superman ("Superduperman').

Na zijn tijd bij "Mad', waar hij vetrok na onenigheid met Gaines, begon Kurtzman een aantal minder succesvolle satirische tijdschriften. In de jaren zestig schreef hij voor het blad Playboy de strip "Little Annie Fanny', waarin de popcultuur van dat decennium op de hak werd genomen.