Bagdad verheugd over stationering diplomaat Egypte

ANKARA, 24 FEBR. De Iraakse regering heeft gisteren haar tevredenheid uitgedrukt over het Egyptische besluit weer een diplomaat in Bagdad te stationeren.

Zij zal op haar beurt een een diplomaat naar Kairo sturen, aldus het officiële persbureau INA. Bagdad verbrak in februari 1991 zijn relaties met Kairo - lid van de anti-Iraakse coalitie in de oorlog om Koeweit. Egypte stationeerde vervolgens twee functionarissen zonder diplomatieke status op de Indiase ambassade in Bagdad om de Egyptische belangen te behartigen. Het afvaardigen van een diplomaat moet volgens Kairo “niet noodzakelijkerwijs worden gezien als wijziging van de politiek jegens Irak”. In de Arabische wereld wordt echter gedacht over een toenadering tot Irak. PLO-leider Arafat probeert daarin te bemiddelen. De Turkse ambassade in Bagdad gaat volgende week weer open, met de komst van een zaakgelastigde. Turkije trok zijn diplomaten uit Bagdad terug na de Iraakse bezetting van Koeweit. (AP, AFP)