Amato wil vertrouwen van Kamer

ROME, 24 FEBR. In een poging meer duidelijkheid te scheppen in de verwarde politieke situatie in Italië heeft premier Giuliano Amato het vertrouwen van de Kamer gevraagd na de herschikking afgelopen weekeinde van zijn kabinet.

Amato had aanvankelijk gezegd dat hij dit niet nodig vond. Maar binnen de toch al wankele coalitie is onrust ontstaan over het privatiseringsbeleid, volgens Amato een belangrijk ijkpunt voor de internationale geloofwaardigheid van Italië. Bij de herschikking is de privatisering afgenomen van minister van industrie Guarino. Het beleid valt nu onder een nieuwe minister zonder portefeuille, ex-bankier Paolo Baratta. Binnen Guarino's christen-democratische partij is hiertegen veel verzet.

De vertrouwensstemming is een poging de eenheid te herstellen. Vandaag zou Amato zijn kabinet in de Kamer verdedigen. Waarschijnlijk wordt er morgen gestemd.

De stemming is ook een uitdaging aan de oppositie. Amato heeft gezegd dat hij zal opstappen als de oppositie in het parlement, een heterogene groep partijen, met een levensvatbaar alternatief komt. Maar hij wijst erop dat Italië het zich in de huidige moeilijke economische omstandigheden niet kan permitteren de indruk van stuurloosheid te laten voortbestaan.

Dat was de belangrijkste reden om de herschikking van het kabinet snel uit te voeren, voordat maandag de valutamarkten zouden openen. Het effect daarvan is verloren gegaan door de arrestatie maandag van twee topmanagers van de Fiat-groep op verdenking van corruptie. De lire heeft gisteren een absoluut minimum bereikt van 978 lire voor een mark. Premier Amato zei gisteren in een toelichting op zijn besluit om opnieuw het vertrouwen van de Kamer te vragen dat de politieke onzekerheid “zwaar drukt op het nationale leven en de financiële markten”.

Gisteren is opnieuw duidelijk geworden hoe zwaar de corruptieschandalen op Italië drukken. In Verona en omgeving werden 24 mensen gearresteerd, voor het merendeel ondernemers alsmede enkele politici. De arrestaties werden uitgevoerd omdat de gerechtelijke autoriteiten hen verdenken van het aanpakken en uitdelen van steekpenningen. Het gemeentebestuur van de stad is meteen hierna afgetreden.

    • Marc Leijendekker