Air Holland werkt samen met El Al

ROTTERDAM, 24 FEBR. De Nederlandse chartermaatschappij Air Holland en de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al praten over een overeenkomst voor het gezamenlijk gebruik van elkaars vliegtuigen. Dit hebben de ondernemingen gisteren bekend gemaakt.

Volgens directeur G. Schuit, tweede man bij Air Holland, kan de samenwerking het begin zijn van een intensievere samenwerking. “Laten we het een "verloving' noemen, het gebruik van elkaars materieel is tenslotte een heel innige vorm van samenwerking. Als dit goed gaat, kunnen we praten over een volgende stap”, zei Schuit vanmorgen, nadat de Israelische delegatie naar Tel Aviv was teruggekeerd.

De Israelische pers meldde vanmorgen, dat El Al uit is op een overname van Air Holland om vaste voet te krijgen op de luchtvaartmarkt in de EG. Bij El Al zei een woordvoerder vanmiddag dat het bericht “voor dit moment niet waar is”. Schuit was afwijzender in zijn reactie: “Over die stap is nu zeker niet gesproken, door ons zelfs niet nagedacht. Van een aandelenoverdracht is absoluut geen sprake en zal ook nooit sprake zijn”.

Volgens Schuit sluiten de vloten goed op elkaar aan, doordat beide ondernemingen in het bezit zijn van Boeing 757-toestellen. Schuit: “Door elkaars toestellen te gebruiken neemt de bezettingsgraad van de vliegtuigen toe. De markten sluiten bovendien goed aan”. Zowel El Al als Air Holland vliegt op het Midden Oosten en met name Israel. Op dit moment praten beide partijen nog over technische, financiële en operationele details.