V-raad besluit tot tribunaal

NEW YORK, 23 FEBR. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht unaniem besloten tot de vorming van een tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers in het voormalige Joegoslavië. Het is de eerste keer sinds de processen van Neurenberg en Tokio in de jaren veertig dat is besloten tot de vorming van een dergelijk internationaal tribunaal.

In de resolutie werd secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali opgedragen binnen zestig dagen gedetailleerde voorstellen te overleggen. De Veiligheidsraad moet zich daar dan nog over uitspreken voordat het tribunaal daadwerkelijk wordt samengesteld. Maar nu al, zo zei de Franse VN-ambassadeur, Jean-Bernard Mérimée, moeten oorlogsmisdadigers in het voormalige Joegoslavië zich bewust zijn van het feit dat ze voor hun acties persoonlijk verantwoordelijk zullen worden gesteld. De Bosnische minister van buitenlandse zaken, Saçirbey, uitte zich echter sceptisch over de afschrikwekkende werking van de resolutie van vannacht: “We moeten ons niet voor de gek houden dat oorlogsmisdadigers door de vorming van een tribunaal worden afgeschrikt”, zei hij. (Reuter)