Topman Matsushita weg na fraude

TOKIO, 23 FEBR. De president van het Japanse elektronicaconcern Matsushita, Akio Tanii, is opgestapt. Hij is opgevolgd door zijn plaatsvervanger, Yoichi Morishita. Dit heeft 's werelds grootste producent van consumentenelektronica vandaag meegedeeld.

Tanii noemde problemen bij leningen die waren verstrekt door National Leasing, een dochter van Matsushita, de reden van zijn besluit. Het gaat vooral om leningen die waren gegeven aan Nui Onoue, restauranteigenares en speculant.Onoue werd in 1991 gearresteerd omdat zij vervalste waardepapieren (waarde 5,5 miljoen gulden) had gebruikt als borg voor leningen bij National Leasing en bij Industrial Bank of Japan. In maart 1992 schreef National Leasing de leningen af. Vice-president Shoji Sakuma nam toen ontslag.

Volgens Tanii is het verstrekken van leningen niet de belangrijkste activiteit van Matsushita, maar zijn de problemen die erdoor zijn ontstaan wel zeer te betreuren. In de Japanse pers heet het dat Tanii zijn verantwoordelijkheid heeft moeten nemen voor de groeiende financiële problemen bij het concern.

Vandaag werd bekend dat Matsushita in de laatste drie maanden van vorig jaar zijn winst voor belastingen heeft zien dalen met zestig procent tot 50,2 miljard yen (788 miljoen gulden). De omzet nam af met zes procent tot 1.883 miljard yen (29,56 miljard gulden).