Philips trekt bij Grundig touwtjes aan

ROTTERDAM, 23 FEBR. Het Nederlandse elektronica-concern Philips trekt de touwtjes strakker aan bij het noodlijdende Duitse bedrijf Grundig, een 31,6 procentsdeelneming. De produktie en ontwikkeling van Grundig wordt samengevoegd met de divisie consumentenelektronica van Philips om de kosten te verlagen.

Dat heeft Philips vanmiddag bekend gemaakt. “Tot nu toe heeft Philips met Grundig op arms length geopereerd, maar daaraan komt nu een einde. De problemen in de markten voor consumentenelektronica zijn zo groot dat wij Grundig dichter bij Philips moeten trekken”, zei een woordvoerder vanmiddag. Grundig mag alleen bij de marketing van zijn produkten zelfstandig blijven opereren en er wordt “geen inbreuk gemaakt op Grundig's eigen identiteit en brand image”.

De markt voor consumentenelektronica tobt met lagere afzetten en krimpende marges. “Drastische kostenverlagingen kunnen alleen worden bereikt indien beide ondernemingen duplikatie van inspanningen vermijden”, zegt Philips. Op het gebied van videorecorders en draadloze telefoons werken Philips en Grundig al samen.

Philips gaat vanaf 1 januari 1992 ook de cijfers van Grundig in de cijfers van de groep consolideren, wat betekent dat Grundig over 1992 niet met een eigen jaarverslag komt. Voor de cijfers van Philips maakt de consolidatie volgens een woordvoerder geen verschil. De bedoeling van Philips hiermee is om “het rationaliseringsproces te vergemakkelijken”, mede met het oog op “de verantwoordelijkheid voor Grundig in financieel opzicht”. Vanaf april 1984 heeft Philips zich verplicht om middelen ter beschikking te stellen om de verliezen van Grundig te financieren en de betaling van een minimumdividend te garanderen.

Op dit moment heeft Philips al een directeur bij Grundig gestationeerd om de fabriek te saneren.