Pakhoed pakt groei door containeroverslag

De containeroverslag in de Rotterdamse haven wordt de nieuwe groeisector voor Pakhoed. Het Rotterdamse overslagbedrijf wil de komende jaren via dochter Unitcentre profiteren van de voornaamste activiteit van "mainport' Rotterdam. De vorige week aangekondigde fusie tussen Unitcentre en ECT, Europa's grootste containeroverslagbedrijf, moet de basis vormen voor herstel na een moeizaam jaar.

Deze week hopen de directies van Pakhoed en ECT een definitief besluit te nemen over het inschuiven van Unitcentre in ECT. Analisten zijn enthousiast over de plannen. “Unitcentre kan nu samen met ECT op de Maasvlakte de grote klanten blijven afhandelen, dat is heel belangrijk”, zegt een analist. De laatste prognose voor de overslag van containers in de haven laat een stijging voor de komende jaren zien. In twintig jaar tijd kan de overslag groeien van ruim 2,7 miljoen stuks nu naar 5,8 miljoen in het jaar 2010. De Rotterdamse haven is met de moderne Maasvlakte straks helemaal klaar voor de super-containerschepen die nu nog maximaal 4.500 containers kunnen bevatten, maar straks 6.000 en wellicht zelfs 8.000 stuks. Rotterdam kan dergelijke schepen in tegenstelling tot de directe concurrenten Antwerpen en Hamburg wel binnenhalen.

Voor Pakhoed komt die ontwikkeling in de containeroverslag op een goed moment. Het bedrijf heeft in 1992 een teleurstellende koers- en resultaatontwikkeling laten zien. De halfjaarcijfers lieten een winstdaling zien van 36 procent die volgens het concern voornamelijk door lagere resultaten in de tankopslag werd veroorzaakt.

De koers van Pakhoed zakte weg van een niveau rond 50 gulden tot een laagste koers eind januari van 32,80 gulden. Eind vorige week trok de koers na de fusieberichten aan 6 gulden. Omstreeks het middaguur was het aandeel 36,50 gulden waard, een dubbeltje lager dan gisteren. Of de koers de komende weken verder zal aantrekken, hangt volgens André Mulder van effectenkantoor Barclays vooral af van een eventuele daling van het dividend. Barclays heeft de winsttaxatie voor 1992 op 3,40 gulden gezet en gaat er min of meer van uit dat het dividend van 2,15 gulden naar beneden getrokken zal worden. De containeroverslag moet er de komende jaren voor zorgen dat het dividend weer op peil komt.

    • Max Christern