Ook voor ontheemden Bosnië is de ramadan begonnen

DEN BOSCH, 23 FEBR. “Natuurlijk zal ik vasten. Omdat ik moslim ben, maar ook omdat ik toch af moet vallen.” Janny Nozinovic (14) is een van de vele Bosnische ontheemden voor wie vanochtend vroeg de verplichte vasten is begonnen, de ramadan. In alle tijdelijke opvangcentra waar de ruim zesduidend ontheemden sinds vorig jaar augustus zijn ondergebracht, zijn maatregelen genomen om de viering van de heilige (negende) maand van het islamitische kalenderjaar zo goed mogelijk te laten verlopen.

Van zonsopgang tot zonsondergang dienen gelovige moslims zich te onthouden van voedsel en seksueel verkeer. In de opvangcentra zijn dan ook de etenstijden aagepast. In het opvangcentrum De Leemkuil in Wageningen, bijvoorbeeld, gaan de bewoners in plaats van om half zes een maand lang om zes uur aan tafel en duurt het avondeten tot half acht in plaats van tot half zeven. De deelnemers aan de ramadan krijgen voor de nacht een pakje brood mee en kunnen vóór zonsopgang ontbijten, aldus plaatsvervangend directeur S. Westmaas. In het tijdelijk opvangcentrum Zuidlaren gaan de deelnemers aan de ramadan één uur na zonsondergang aan tafel.

In principe doen alle gelovigen mee, met uitzondering van kinderen tot zij de puberteit hebben bereikt. In Den Bosch hebben ruim honderd van de vierhonderd moslims zich opgegeven, in Wageningen twintig. De Leemkuil telt negentig bewoners van wie meer dan de helft kinderen. In Zuidlaren vasten ongeveer negentig van de ruim vijfhonderd bewoners.

Geruime tijd voor het begin van de ramadan heeft de centrale opvang asielzoekers in Den Haag aan alle opvangcentra een lijst opgestuurd met aanwijzingen voor een goed verloop van de ramadan. Zo wordt voorgesteld de "ramadanhouders' na zonsondergang eerst dadels te geven en daarna een warme maaltijd. Waar mogelijk, is een gebedsruimte in de centra ingericht. Op het terrein van het tijdelijk opvangcentrum in Den Bosch bevindt zich een kleine moskee. In Zuidlaren is een stilteruimte die de komende weken voornamelijk als gebedsruimte voor moslims zal worden gebruikt, aldus plaatsvervangend directeur E. van Kammen.

Moslims bidden vijf verplichte gebeden per dag. In de ramadan-periode worden daar nog enkele vrijwillige gebeden aan toegevoegd. De 27ste nacht in de ramadan is een speciale nacht van gebed, waarvoor de opvangcentra een plaatselijke imam kunnen uitnodigen. Volgens de centrale asielzoekers is dat niet per se nodig: “Iedere moslim die door de groep als zodanig wordt gerespecteerd kan in principe als imam optreden”, aldus het rondschrijven.