Kritiek Amnesty op Marokko en Polisario

ROTTERDAM, 23 FEBR. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft vandaag in een rapport haar bezorgdheid geuit over voortdurende schendingen van de mensenrechten in de Westelijke Sahara, zowel door de Marokkaanse regering, die het gebied heeft geannexeerd, als door de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

Honderden Saharanen zijn tussen september 1991 en januari van dit jaar gearresteerd of anderszins lastiggevallen op verdenking van steun voor Polisario of wegens deelneming aan vreedzame protesten. Onder hen was een man die werd aangehouden omdat hij voor een Zwitserse journalist een fax had verstuurd; hij werd drie maanden vastgehouden. Veel arrestanten hebben na hun vrijlating geklaagd over foltering.

Honderden anderen die tussen 1975 en 1988 zijn gearresteerd zijn nog steeds "verdwenen'. Naar verluidt worden ze in geheime centra van de buitenwereld afgesneden gehouden.

Meer dan 260 Saharanen die in 1991 werden vrijgelaten nadat ze tussen de drie en vijftien jaar op geheime plaatsen waren gevangengehouden zijn nog steeds aan restricties onderworpen. De meesten zijn werkloos, en ze worden scherp in de gaten gehouden door de Marokkaanse autoriteiten. Een aantal is opnieuw opgepakt. Tientallen zijn naar het eigenlijke Marokko overgebracht.

Maar ook Polisario gaat niet vrijuit. Amnesty wijst op het vasthouden van politieke gevangenen, afgesloten van de buitenwereld, foltering en sterfgevallen in detentie van vermoede tegenstanders in de Polisario-kampen in Tindouf (Algerije). Polisario-leider Mohamed Aldelaziz heeft dergelijke berichten tegengesproken. Maar Amnesty zegt dat de beschuldigingen goedgefundeerd zijn, en doet een beroep op het front een eind te maken aan deze praktijken.