Hoger resultaat Norsk Hydro na greep in reserves

Het grootste industrieconcern van Noorwegen, Norsk Hydro, heeft vorig jaar een winst behaald van 1,76 miljard kroon (466 miljoen gulden) tegenover een verlies van 498 miljoen kroon (132 miljoen gulden) in 1991.

Norsk Hydro liet weten dat door het doorvoeren van een wijziging in de verlies- en winstrekening twee miljard kroon uit zijn reserve voor toekomstige belastingafdracht kon worden gehaald, welk bedrag in de resultaten is verwerkt. Zonder die ingreep zou er 195 miljoen kroon verlies zijn ontstaan. Hiermee, zo bericht Norsk Hydro, past het nu een in de VS gebruikelijke boekingsmethode toe.

De exploitatiewinst van Norsk Hydro, voor 51 procent eigendom van de Noorse staat, steeg van 925 miljoen tot 2,88 miljard kroon (763 miljoen gulden). De omzet verminderde van 60,6 miljard tot 58,1 miljard kroon (15,4 miljard gulden).

In het afgelopen jaar kwam negentig procent van de exploitatiewinst uit de olie- en gasactiviteiten in de Noordzee. De produktie van olie en gas nam toe met zestien procent tot de recordhoeveelheid van 8,3 miljoen ton olie-equivalent. Norsk Hydro is ook actief in chemie en metalen en heeft onder de naam Hydro Agro, kunstmestfabrieken in Sluiskil en Vlaardingen.