Fors verlies Nissan, fabriek gaat dicht

TOKIO, 23 FEBR. Nissan, het op een na grootste autoconcern van Japan, zal dit boekjaar twee maal zo veel verlies boeken als in november werd geraamd. Een van de vijf grote autofabrieken, in Zama, vlakbij Tokio, wordt gesloten en 2.500 man personeel te werk gesteld in Nissans fabrieken op het eiland Kyushu, 900 kilometer zuidelijker.

Dat heeft de vice-president van Nissan vandaag op een persconferentie in Tokio bekendgemaakt. Het verlies voor belastingen van Nissan zal volgens hem dit jaar uitkomen op 29 miljard yen (414 miljoen gulden), verliezen op beleggingen inbegrepen. In november vorig jaar werd nog verwacht dat het verlies 15 miljard yen zou bedragen. Door onroerend goed te verkopen hoopt Nissan het netto-verlies te beperken tot 20 miljard yen. Het is dit boekjaar voor het eerst dat Nissan verlies maakt sinds het autoconcern begin jaren vijftig notering kreeg aan de effectenbeurs.

“Nissan ziet geen kans meer om meer auto's in de nabije toekomst te verkopen”, aldus de vice-president, “en dus ook geen kans meer winst te maken door de verkoop op te voeren”. Maar hij verwachtte wel dat Nissan over drie jaar weer winstgevend zal zijn.

De fabriek in Zama die wordt gesloten dateert van 1965 en heeft een produktiecapaciteit van 260.000 auto's per jaar. De 2.500 man personeel die wordt overgeplaatst komt te werken op het eiland Kyushu, waar Nissan vorig jaar een gloednieuwe fabriek in bedrijf stelde, pal naast de al bestaande fabriek. Door de fabriek in Zama te sluiten, kunnen de fabrieken op Kyushu, waar ook overcapaciteit bestaat, meer auto's produceren.

De Japanse autofabrikanten kampen allemaal met kolossale overcapaciteit, omdat ze tijdens de luchtbel-economie expansief uitbreidden. Nu de luchtbel is gebarsten en er recessie heerst, zitten ze met de gebakken peren: excessief hoge afschrijvingskosten die de resultaten fors doen dalen.