Clans slaags in Zuid-Somalië; "vrede bedreigd'

MOGADISHU, 23 FEBR. De toestand in de zuidelijke havenstad Kismayu is na gevechten tussen twee Somalische clans “uiterst gespannen”, aldus een woordvoerder van de Verenigde Naties in Mogadishu. De woordvoerder noemde de situatie een bedreiging voor de vrede in het land.

In het westen van Somalië werd gisteren een Ierse verpleegster door bandieten doodgeschoten. Daarmee was de dag van gisteren een van de gewelddadigste sinds Amerikaanse en andere buitenlandse troepen in december tussenbeide kwamen om hulpverlening aan de bevolking mogelijk te maken.

Bij de gevechten in Kismayu zouden gisteren zeker 10 doden en 20 gewonden zijn gevallen. Hulporganisaties spraken zelfs van tientallen doden. Belgische troepen ter plaatse, in totaal 700 man, waren niet in staat aan de strijd een einde te maken. De 1.000 man Amerikaanse troepen in Kismayu waren oorspronkelijk van plan gisteren de eindverantwoordelijkheid over het gebied aan de Belgen over te dragen in het kader van hun terugtrekking uit Somalië, maar stelden de overdracht uit in verband met de gevechten.

Het gaat om botsingen tussen de Somalische krijgsheer Omer Jess, die de 100.000 inwoners tellende stad tot nog toe beheerste, en Mohamed Said Hersi, beter bekend als generaal Morgan, wiens strijders in Kismayu zijn geïnfiltreerd. Volgens de VN-woordvoerder zijn er aanwijzingen dat Morgans militie de stad heeft veroverd op de eenheden van Jess. Hij zei dat duizenden aanhangers van Jess, onder wie zijn vader, uit Kismayu vluchten naar de noordelijke stad Jilibe.

De Ierse verpleegster, Valerie Place (23), die in Somalië werkte voor de hulporganisatie Concern, werd doodgeschoten toen zij in een drie auto's tellend konvooi in de buurt van de stad Afgoi reed. In het gebied zijn veel bandieten actief. Valerie Place was de derde buitenlandse hulpwerker die sinds december in Somalië werd doodgeschoten.

Amerikaanse functionarissen meldden gisteren dat een Grieks schip met Joegoslavische (Servische) wapens op weg is naar Somalië. Het schip zou deze dagen arriveren in de Keniase havenstad Mombasa. De levering van Joegoslavische wapens aan Somalië zou twee VN-embargo's schenden - het verbod op handel met Joegoslavië en het verbod op wapenleveranties aan de Somaliërs. Volgens de zegslieden wordt druk uitgeoefend op Griekenland en Kenia inspectie van het vaartuig toe te laten.

De Turkse generaal Cevik Bir, die vorige week als commandant van de VN-troepen in Somalië werd benoemd, is gisteren in Mogadishu aangekomen voor overleg met de Amerikanen over de overdracht van het commando over de buitenlandse troepenmacht in het land. De meeste van de 19.000 Amerikanen die nu in het land zijn vertrekken in de komende weken. Hun plaats wordt door troepen van andere landen ingenomen. Het plan is dat generaal Bir uiteindelijk een 25.000 man tellende troepenmacht onder zijn bevel krijgt. (Reuter, AP, AFP)