Britse premier bereid Rushdie te ontvangen

LONDEN/DEN HAAG, 23 FEBR. De Britse premier, John Major, heeft zich gisteren bereid verklaard Salman Rushdie te ontvangen. Voor de ontmoeting, als blijk van steun voor de Britse auteur die wegens het vermeend godslasterlijke karakter van zijn boek De Duivelsverzen door Iran ter dood is veroordeeld, is nog geen datum bekend.

Rushdie, die vier jaar geleden door wijlen imam Khomeiny ter dood werd veroordeeld, werd begin deze maand voor het eerst door een hoge Britse regeringsfuctionaris ontvangen, onderminister van buitenlandse zaken Douglas Hogg. Tien dagen later riep de huidige Iraanse Opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, op tot tenuitvoerlegging van het doodvonnis.

Gisteren riep de voorzitter van het Iraanse parlement, Ali Akbar Nateq-Nouri, de christenen op samen met de moslims te jagen op Rushdie en hem te vermoorden. In een gesprek met de Canadese ambassadeur kritiseerde Nateq-Nouri de groeiende steun onder Westerse regeringen voor Rushdie. “Is een onwetend persoon zo belangrijk voor het Westen dat het (..) een confrontatie met de wereld van de islam riskeert?” Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft laten weten dat Rushdie ook daar welkom is als hij naar Nederland komt. Vorige week al verklaarde de Vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken bereid te zijn Rushdie te ontvangen. Een woordvoerster van buitenlandse zaken liet vanmorgen desgevraagd weten dat Rushdie “kan komen als hij wil”.

Vanmorgen werd bekend dat de tweede man van de Nederlandse ambassade in Teheran vorige week donderdag op het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken is ontboden. Een diplomaat sprak zijn bezorgdheid uit over de publiciteit in Nederland rondom de zaak-Rushdie en over het voornemen van minister Kooijmans de nieuwe Iraanse ambassadeur in Den Haag, zodra deze arriveert, op het ministerie te ontbieden. Wanneer deze ambassadeur komt, is nog onduidelijk.