Bijna 500 banen weg bij Frico Leeuwarden

LEEUWARDEN, 23 FEBR. Bij de condensfabriek van de zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo in Leeuwarden verdwijnen definitief 450 tot 500 arbeidsplaatsen. Een afzonderlijke hal waar poeders en ijsmix worden verpakt wordt afgestoten. Dit is bekend gemaakt door de directie.

De ontslagen maken deel uit van een grote reorganisatie, die al eerder was aangekondigd, waarbij binnen twee jaar in totaal 1200 banen verdwijnen en zes fabrieken van het zuivelconcern hun poorten moeten sluiten. In de vestiging in Leeuwarden, waar gecondenseerde melk, poeders, en Friesche Vlag koffiemelk wordt geproduceerd, blijven 1100 arbeidsplaatsen over. Frucaps, onderdeel van Sonneveld in Papendrecht, onderhandelt met de zuivelcoöperatie over overname van de inpakhal, waar 24 mensen werken.

De sanering bij Friesland Frico Domo heeft tot doel binnen drie jaar betere bedrijfsresultaten te halen en moet binnen die periode leiden tot een kostenbesparing van 90 miljoen gulden. De zuivelonderneming hoopt haar leden-veehouders hierdoor een betere melkprijs te kunnen uitbetalen, die nu drie tot vijf cent beneden de prijs ligt die de zelfstandige, "vrije' fabrieken uitbetalen. De reorganisatie behelst onder meer een inkrimping van de kaasdivisie met 450 arbeidsplaatsen (onder andere door sluiting van de kaasfabrieken in Tuk, die vorig jaar december dichtging. De fabrieken in Eefde en Oosterzee en de veredelingslokatie in Leeuwarden worden dit jaar gesloten). Tevens verdwijnen er 200 banen bij de onderhouds-, schoonmaak- en technische dienst en op het hoofdkantoor in Leeuwarden. De fabriek voor consumptiemelk in Wergea sluit in de loop van volgend jaar. De dagversproduktie wordt geconcentreerd in Groningen, waar wordt geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Ook in de kaasfabrieken in het Groningse Bedum, Burgum, St. Nicolaasga en Wolvega wordt voor ruim 27 miljoen gulden geïnvesteerd.

De directie zegt gedwongen ontslagen bij de reorganisatie niet te kunnen uitsluiten. Bij Friesland Frico Domo werken wereldwijd 7000 mensen, waarvan 3000 in het buitenland. Er zijn 5450 leden-veehouders bij aangesloten. Per jaar wordt 2,6 miljard kilogram melk verwerkt. De omzet bedroeg in 1992 4 miljard gulden.