Yen stijgt tot recordhoogte ten opzichte van de dollar

TOKIO, 22 FEBR. De yen is vandaag in Tokio verder gestegen tot een naoorlogse record-hoogte van 116,85 yen voor één dollar, nadat hij vrijdag was gesloten op 119,23 yen.

. Waarnemers menen dat vooral Japanse exporteurs op grote schaal hun dollartegoeden omzetten in yens uit vrees voor een verdere val van de Amerikaanse munt. Daarbij speelt de bijeenkomst van de financiële G-7, aanstaande zaterdag in Londen, een grote rol. Want alom wordt verwacht dat daar nieuwe afspraken worden gemaakt over de wenselijke, volgens de meeste waarnemers hogere, wisselkoers van de yen tegenover de dollar.

Hoewel vandaag werd verwacht dat de Bank van Japan zou interveniëren, is dat niet gebeurd. Volgens analisten zou een interventie van de centrale bank de opmars van de yen niet kunnen stuiten, zo groot is de vloedgolf aan speculatie tegen de dollar en in de yen. Bovendien zouden de monetaire autoriteiten van Japan zich hebben neergelegd bij de stijging van de Japanse munt.

De speculatie kreeg vrijdag een nieuwe impuls, nadat de Amerikaanse minister van financiën Lloyd Bentsen zich voorstander verklaarde van een “sterke yen”. De financiële markten in Londen en New York reageerden prompt met een nieuwe koersstijging.

Overigens is van een yen-crisis zoals in de tweede helft van de jaren tachtig geen sprake. Toen schoot de yen in de eerste acht maanden na oktober 1985 pijlsnel omhoog van 250 tot 150 yen voor één dollar, om zich vervolgens te stabiliseren rondom 125 yen. Dat bracht de Japanse exporteurs in grote problemen, omdat een een koersstijging hun produkten duurder maakt. Maar dank zij een omvangrijk stimuleringsprogramma van de Japanse regering herstelde de Japanse economie zich toen wonderbaarlijk snel.