Wijnboeken in Parijs geveild

PARIJS, 22 FEBR. In het Parijse veilinghuis Drouot is zaterdag voor het eerst in de geschiedenis van het veilinghuis een grote verzameling boeken over wijn verkocht. Zeshonderd boeken over wijn, wijnbouw, oenologie en literatuur, waaronder veel zeldzame en historisch belangrijke publikaties, kwamen onder de hamer. De opbrengst bedroeg, zoals geraamd, drie miljoen francs, bijna een miljoen gulden.

Het hoogste bedrag voor een boek, 260.000 francs (ca 85.000 gulden) werd betaald voor Libri de re rustica, gedrukt in Rome in 1533, met proza over wijnen van enkele Romeinse schrijvers zoals Cato. Een exemplaar van Tractatus de vino et ejus proprieta (Rome, 1495), dat beschouwd wordt als het eerste drukwerk dat geheel aan wijn is gewijd, werd voor 140.000 francs verkocht.

De collectie was in dertig jaar bijeengebracht door de zakenman, bibliofiel en wijnliefhebber Kilian Fritsch uit Straatsburg. De collectie-Fritsch telde een fraaie Nederlandse uitgave, een in 1732-35 in Rotterdam gepubliceerde driedelige handleiding van K. van Alkemade en P. van der Schelling met de titel Nederlands Displegtigheden, vertoonende de plechtige gebruiken aan den dis, in het houden van Maaltyden, en het drinken der gezondheden.

De Franse wijnexpert Gérard Oberlé verzorgde de meer dan 600 pagina's tellende veilingcatalogus, Une bibliothèque bachique, die op zichzelf een bibliofiele uitgave van zeldzame kwaliteit is.

Aan de hand van notities over auteurs, uitgevers, en bijzondere boeken voert hij de lezer aan de hand van de collectie-Fritsch mee door de eeuwen. Bij een 'lofzang op de wijn' van de mystieke Arabische poëet Omar Ibn Al Faridh, die in de twaalfde eeuw leefde, noteert Oberlé onder meer dat het “huidige fundamentalisme ons te vaak doet vergeten dat het bacchantische symbolisme een van de belangrijkste bronnen van de oude islamistische mystiek is”.

    • Jan Gerritsen