Vier doden op de weg; Schepen in last tijdens storm

ROTTERDAM, 22 FEBR. De noordwesterstorm die gisteren over de Noordzee raasde heeft een aantal schepen in moeilijkheden gebracht. Op de Nederlandse wegen zijn vier mensen om het leven gekomen door het slechte weer.

Bij de Waddeneilanden raakten drie schepen stuurloos. Een is gezonken, een liep bij Terschelling op de kust. Op de Zweedse kustvaarder North Queen vielen de motoren uit, zo'n twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Nederlandse en Duitse reddingboten hebben de negen opvarenden van boord gehaald. De met graan geladen boot is vervolgens gekapseisd en gezonken op de grens van de Nederlandse en Duitse wateren.

Door de hoge golven was het brughuis van het Duitse containerschip Linda Buck ingeslagen. De elektriciteit viel deels uit, evenals de radio. In eerste instantie wisten de opvarenden het schip met provisorische reparaties op koers te houden, maar na enkele uren werd het onbestuurbaar, even ten noordwesten van Terschelling.

Een van de schepen die de Linda Buck te hulp schoten, was de Humling, een Pools schip met een lading zout. Dit schip kwam echter dwars op de golven te liggen, waardoor het hevig begon te slingeren. Een van de vijf opvarenden sloeg overboord maar kon worden opgepikt door een marine-helikopter.

Door de deining sloegen veel golven over de Humling en kwam er water in de brandstofleiding, waardoor de voortstuwing wegviel. Beide schepen dreven stuurloos in de richting van het exploratieplatform Transocean 6 van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Volgens een woordvoerder van de NAM is het platform niet in ernstig gevaar geweest, maar werd uit voorzorg besloten het grootste deel van de bemanning te evacueren. Acht van de 72 bemanningsleden bleven op het platform om de zaak draaiende te houden. Vanochtend werden de overigen weer teruggevlogen.

Uiteindelijk scheerden de op drift geraakte schepen op korte afstand langs het boorplatform. De Linda Buck is op de noordkust van Terschelling gelopen. Bij hoog water zal een poging wordne gedaan haar vlot te trekken. De Humling kon vanmorgen naar dieper water worden gesleept en wordt naar Eemshaven gebracht. Een Russisch schip, de Mekhani Kras Kowski, kwam gisteren ook in de problemen, maar kon uiteindelijk op eigen kracht zijn koers vervolgen.

Op de Nederlandse wegen vielen vier doden door het slechte weer. Bij Gramsbergen werd gisteren een motorrijder van de weg geblazen door de wind. De man reed tegen een boom en was op slag dood. In Leuvensheim kwam een man om het leven toen zijn auto werd geramd door een slippende tegenligger. Vanochtend slipte een auto bij Drachten en botste op een vrachtwagen. Hierbij vielen twee doden. Bij andere aanrijdingen raakten in totaal zeven mensen gewond.

Pag 6: Pier van IJmuiden werd afgesloten

Op last van de burgemeester van Velsen is zondag de noord- en zuidpier in IJmuiden wegens de storm afgesloten voor het publiek. Het is de eerste keer dat de burgemeester de speciaal daartoe opgestelde noodverordening in werking stelde, sinds op 24 januari een vader en zijn zoontje door overslaande golven van het havenhoofd werden geslagen en verdronken. De verordening moet stormtoeristen van de pieren weren.

Rijkswaterstaat heeft zondag de schuiven van de Oosterscheldekering gesloten in verband met de voorspelde hoogwaterstand. Even na tweeën kwam het water tot 3,13 meter, dertien centimeter boven de kritieke grens. Half zes 's middags werden de schuiven weer geopend.

In Amsterdam werd gistermiddag de carnavalsoptocht wegens de storm afgelast. Volgens de politie zou het "levensgevaarlijke situaties' hebben opgeleverd als de verklede stoet toch door de stad zou zijn getrokken. Nu wordt de tocht aanstaande dinsdag om 7 uur 's avonds gehouden.