"Veerbootramp is de schuld van het leger'

PHILADELPHIA, 22 FEBR. De verdreven Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide heeft gisteren het leger van Haïti verantwoordelijk gesteld voor de ramp met de veerboot vorige week, waarbij honderden passagiers verdronken. Tijdens een kerkdienst in Philadelphia zei Aristide dat het leger uit hebzucht toestaat dat veerboot-exploitanten stelselmatig te veel kaartjes verkopen, waardoor de veerboten overvol vertrekken. “Op die manier komen ze aan geld voor wapens”, aldus Aristide. De veerboot Neptune, die afgelopen dinsdagavond op tachtig kilometer van Port-au-Prince zonk, had 1.200 mensen aan boord. De boot zou een vergunning hebben gehad voor slechts 250 passagiers.

Verder prees Aristide tijdens de kerkdienst de pogingen van dominee Jesse Jackson om door een hongerstaking de regering-Clinton te bewegen met het HIV-virus besmette Haïtianen in de VS toe te laten. Hij sprak de hoop uit dat president Clinton snel een eind zou maken aan de politieke strijd op Haïti. De in 1991 door het leger verdreven president zei dat het herstellen van de democratie op het eiland de enige manier is om een eind te maken aan de vluchtelingenstroom naar de VS. (Reuter)