Syriërs willen vredesoverleg snel hervatten

DAMASCUS/ RIAD, 22 FEBR. Syrië wil het vredesoverleg met Israel zo snel mogelijk hervatten. De Verenigde Staten zullen een actievere rol spelen bij de vredesonderhandelingen over het Midden-Oosten dan tot dusverre het geval is geweest.

Op een gemeenschappelijke persconferentie met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, weigerde de Syrische minister Farouq al-Shara de kwestie van de Israelische massa-uitwijzing van Palestijnen te koppelen aan hervatting van het vredesoverleg. “Zonder twijfel is de kwestie van de uitgewezenen als een doorn geworden in de hervatting van het vredesoverleg”, zei hij, “en we moeten deze doorn verwijderen.” Maar hij zei dat vrede belangrijker is “omdat het de regio zal veranderen door toepassing van de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over land voor vrede”. “We begrijpen het verschil tussen de twee zaken”, verklaarde hij.

Bij zijn bezoek aan Jordanië, eerder in het weekeinde, had Christopher ook al van koning Hussein gehoord dat het vredesoverleg zo snel mogelijk moet worden hervat. “Wat is het alternatief, anders dan een ramp in de regio?”

Syrië, Libanon en Jordanië hebben altijd geweigerd formeel met een boycot van het vredesoverleg te dreigen in verband met de uitwijzing van circa 400 Palestijnen naar Libanon, op 17 december. Sommige Palestijnse functionarissen hebben dat wel gedaan. Hun achterban steunt hen daarin, zo bleek gisteren uit een opiniepeiling onder 1.190 Palestijnen op de Westelijke Jordaanover en de Gazastrook. Meer dan 80 procent is gekant tegen hervatting van het vredesoverleg zolang niet alle uitgewezen Palestijnen door Israel zijn teruggenomen.

Christopher, die zich optimistisch toonde over een snelle hervatting van het overleg, beloofde zowel in Amman als Damascus zich actiever met het vredesproces te bemoeien dan zijn voorganger James Baker. De Arabische partijen hebben voortdurend daarom gevraagd, in de wetenschap dat dit zal neerkomen op zwaardere druk op Israel. (Reuter, AP)