Selectie Advocaat kent onzekerheden

AMSTERDAM, 22 FEBR. Dick Advocaat pleegt de opstelling van zijn elftal niet eerder dan vlak voor de wedstrijd bekend te maken. De bondscoach zegt die regel geleerd te hebben van zijn oude trainer wijlen Ernst Happel. Drie tot vier dagen voor het betreffende duel al de elf uitverkorenen in de openbaarheid te brengen, houdt een zeker risico in. Er kunnen zich nog complicaties voordoen als blessures en ziekten, meent Advocaat, waardoor hij niet alleen de opstelling maar ook de tactiek moet wijzigen. En dan loopt hij de kans spelers te moeten teleurstellen.

Zeker in de aanloop naar het kwalificatieduel met de Turken van woensdag in Utrecht lijkt deze redenering getuigen van realiteitszin. Hoewel de tegenstander niet van het alllooi is dat een potentiële wereldkampioen als het Nederlands elftal zou moeten duchten is enige concentratie bij Oranje geboden. Geen wonder dat Advocaat enige tekenen van spanning vertoont nu na Van Basten en Rijkaard ook nog Kieft wegens een blessure moet afhaken en Wouters, Bergkamp en Jonk niet in optimale conditie blijken.

Wouters draafde zaterdag voor het eerst sinds zijn knie-operatie van twee weken geleden weer op bij Bayern München. De middenvelder hoefde in de eerste competitiewedstrijd na de winterpauze tegen Bayer Uerdingen niet tot het uiterste te gaan, waardoor de onzekerheid over zijn conditie nog aanwezig is. De knie vertoonde zaterdag na de wedstrijd een lichte, maar niet onrustbarende zwelling. Wouters, die in de eerste wedstrijd tegen de Turken in Istanbul de uitblinker was, meldde zich vandaag in het Oranje-trainingskamp in Noordwijk, waar hij de komende dagen enige testen ondergaat.

Wim Kieft werd door Advocaat als het beste alternatief voor de geblesseerde Van Basten beschouwd. De 30-jarige PSV'er die eindelijk weer eens sinds 25 maart 1992 (Nederland-Joegoslavië) een "basisplaats' in Oranje zou krijgen, blijkt te veel hinder van een verrekte buikspier te hebben. Zaterdag onderging hij een testtraining, maar de Amsterdammer voelde te veel pijn en meldde zich af bij Advocaat.

Bergkamp en Jonk speelden ook niet mee in het oefenpartijtje van het grote Oranje tegen Jong Oranje in het Olympisch Stadion. De eerste ondervindt al enige weken hinder van een voetblessure, de tweede heeft last van een pijnlijke achillespees. Beiden trainden zaterdag wel. Bergkamp wilde bewust enige rust nemen en oefende zaterdag individueel onder toeziend oog van de medische staf van het Nederlands elftal, Jonk bij Ajax. Beiden zijn in staat woensdag de wedstrijd te spelen.

Als vervanger voor Kieft riep Advocaat Viscaal op, die zaterdagavond nog met zijn club AA Gent een competitiewedstrijd speelde. Viscaal was in december in Istanbul al van de partij. Maar de vraag is of hij woensdag weer zal spelen. Dat hangt van het "taktisch concept' af dat de bondscoach wil hanteren. Zeker is dat Van Vossen speelt (hij maakte tegen Jong Oranje het enige doelpunt), maar hoe sterk hij is moet nog maar worden afgewacht. Wie rondom hem zullen spelen is voor Advocaat geen vraag meer. Hij zegt de opstelling al in zijn hoofd te hebben.

    • Guus van Holland