Schedel van Hitler in Russisch archief

MOSKOU, 22 FEBR. Adolf Hilter bevindt zich in Moskou. Het heeft vlak na de oorlog lang geduurd voordat Jozef Stalin dat heeft willen geloven. Dat het Rode Leger uit Berlijn de verkoolde resten van Hitler en zijn maitresse Eva Braun had meegenomen, is in de ogen van Stalin vele jaren geen afdoende argument geweest. Maar uiteindelijk heeft de ene "leider', de vozjd, zich er toch bij neergelegd dat de andere Führer geen valstrik voor hem had uitgezet.

De Russische journaliste Ella Maksimova van het dagblad Izvestia heeft zich er onlangs van overtuigd dat Hitler eind april 1945 daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd. De twee artikelen waarin ze afgelopen vrijdag en zaterdag uitvoerig inging op de "mythe' rondom Hitlers dood beginnen aldus: “In mijn handen houd ik de overblijfselen van Hitlers schedel vast. "Wees niet bang', zegt Sergej Vladimirovitsj Mironenko, de directeur van het Russische staatsarchief. (...) Maar ik bèn bang. Niet voor het verleden, dat verschrikkelijke verleden dat voorbij is, maar voor de toekomst. Ik ben bang voor de fanatieke ideeën en plannen die geboren kunnen worden in een gewone schedel, in een skelet onder normale menselijke configuratie.”

Ella Maksimova beschrijft vervolgens hoe lang Stalin heeft geaarzeld. Hij gaf opdracht om alle mogelijkheden tot op het bot te onderzoeken. Het eerste antwoord van de militaire contraspionagedienst Smersj ("Dood aan de spionnen') dat Hitler dood was kon hem niet overtuigen. Tijdens de geallieerde conferentie in Potsdam gaf hij daar bijvoorbeeld lucht aan. Stalin hechtte meer waarde aan het verhaal dat er in Berlijn een dubbelganger van Hitler had rondgelopen, die luisterde naar de naam Gustav Wehler. Tot eind jaren veertig werd het onderzoek door Smersj en de staatsveiligheidsdienst voortgezet. Daarna werd het stil. Totdat het staatsarchief van Rusland vorig jaar bekendmaakte dat het stoffelijk overschot van Hitler zich in Moskou bevond en de Izvestia mocht komen kijken.

    • Hubert Smeets