Russen onderscheppen zending plutonium

MOSKOU, 22 FEBR. De Russische politie heeft een lading plutonium onderschept, die bestemd was voor de Oekraïne. De politie onderzoekt of de lading legaal was. De afgelopen twee jaar is in Rusland zeker drie keer - en waarschijnlijk veel vaker - een hoeveelheid uranium gestolen.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van binnenlandse zaken, Jevgeni Rjabtsev, is de lading plutonium aangetroffen in elf loden vaten, elk met een inhoud van één kubieke meter. De lading was afkomstig uit de Russische stad Arzamas en werd onderschept in Belgorod, 560 kilometer ten zuiden van Moskou. De papieren van de zending bleken niet te kloppen. Bovendien bleek dat het plutonium geschikt was voor militair gebruik, hoewel dat uit Arzamas - waar kernwapens worden ontworpen - daartoe niet geschikt is.

In het Westen bestaat grote bezorgdheid dat de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de gebrekkige bewaking van wapenopslagplaatsen en wapenfabrieken in Rusland zullen leiden tot de verspreiding van kerntechnologie en -wapens. Russische woordvoerders hebben steeds gezegd over een doeltreffend bewakingssysteem te beschikken. Zaterdag gaf het Russische ministerie van kernenergie toe dat drie keer in de afgelopen twee jaar sprake is geweest van diefstal van uranium, in Podolsk, Glazov en Arzamas; tevens werd toegegeven dat de bewaking van gevoelig materiaal op sommige plaatsen “slordig” is. Maar een woordvoerder van dit ministerie sprak geruchten over een zwarte markt voor uranium en plutonium tegen. Hij zei ook dat de diefstallen niet kunnen leiden tot de fabricage van kernwapens in landen die daar bij gebrek aan uranium niet toe in staat zijn. Voor de fabricage van kernwapens zijn “enorme hoeveelheden speciaal materiaal nodig”, aldus de woordvoerder, “en die zijn in die hoeveelheden vrijwel niet te stelen.” (Reuter, AP)