Publieksactie gaf bank duw naar redding Daf

ROTTERDAM, 22 FEBR. De actie "Honderd piek voor een fabriek' heeft de banken het allerlaatste duwtje gegeven om het reddingsplan van de vrachtwagenfabriek Daf te financieren. Dat blijkt uit uitlatingen van ABN Amro, leider van het uit Nederlandse, Britse en Belgische banken bestaande syndicaat.

“In de eerste plaats is de beslissing op puur zakelijke, rationele gronden genomen. Het klimaat dat de actie heeft gecreëerd en waarin de bevolking van zijn solidariteit en support voor Daf heeft betuigd, heeft wel een secundaire rol gespeeld in de zin dat wij er bij de zeer zware onderhandelingen een extra schepje bovenop hebben gedaan”, zegt een woordvoerder van ABN Amro.

De steunactie, die zaterdagavond werd gestopt met het sluiten van het speciale 06-nummer, heeft 12,5 miljoen gulden opgeleverd. Dat is 2,5 miljoen gulden meer dan de 10 miljoen gulden, die de Industriebond FNV en de Centrale Ondernemingsraad (COR) donderdag bij de start van actie verwachtten. In totaal hebben 70.000 particulieren, bedrijven en instellingen 100 gulden of meer aan obligaties toegezegd.

De initiatiefnemers zijn over het succes van de actie minder terughoudend dan ABN Amnro. In de actualiteitenrubriek Nova sprak COR-voorzitter P. van der Krabben zaterdagavond zijn dank uit aan het Nederlandse volk: “Dankzij deze actie hebben de banken een flinke duw in de rug gekregen om een voortzetting van Daf mogelijk te maken”. COR-lid G. Alewijns, die deel uitmaakte van het telefoonteam: “Als de actie er niet was geweest, had de redding van Daf aan een heel dunne draad gehangen”.

De steun aan Daf kwam uit heel verschilende geledingen van de bevolking, is de ervaring van Alewijns: “Ik heb een Rotterdammer gehad, die zei: "Ik zit twee jaar in de ww, maar voor dit goede doel geef ik'. Een ondernemers wilde 10.000 gulden geven, als het Daf-personeel bereid zou zijn om een maand gratis te werken. Dat "spandoeken-gedoe' vond hij niets”.

Alewijns bespeurde bij de bellers een zekere opluchting dat de actie ten faveure van een nationaal doel werd gevoerd: “Ik heb reacties gehad in de trant van: "Ik ben het zat om steeds geld te geven aan Somalië. We helpen de hele wereld aan het vreten, laten we ons zelf maar eens aan het vreten helpen'. Tja, ook die mensen sta je vriendelijk te woord”.

Het geld wordt als achtergestelde obligatie verstrekt aan Daf onder toezicht van de Stichting "Houd Daf op de weg' en wordt vanaf 1996 terugbetaald.